Да ли ће Путину поћи за руком да наговори Нетењахуа?

21-11-2013 10:38:19 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Данас у Москви и кратку радну посету стигао је премијер Израела Бињамин Нетењјаху. Мада је дневни ред прилично садржајан, главно питање ће очигледно бити нуклеарни проблем Ирана. Циљеви страна овде су дијаметрално супротни. Бесни Биби, како често називају у Израелу десничарског премијера, треба да наговори руског председника да не подржава споразуме са Ираном о регулисању његовог нуклеарног проблема. Владимир Путин би напротив хтео да уклони бојазни Нетењјахуа и да га приклони да усвоји нови прелиминарни споразум између шесторке посредника УН (Русија, САД, Кина, Британија, Француска плус Немачка) и Техерана.

Руски председник и Нетењјаху имају сасвим добре, поверљиве односе. До такве мере да неки амерички листови са љубомором пишу да очигледно кварење односа са Бараком Обамом сада претвара Владимира Путина мал те не у главну особу од поверења у тандему нуклеарних суперсила.

Претпоставка је, наравно, претерана, али део истине у томе постоји. Нетењјаху је уверен да се Обама удаљава од Израела и спроводи преоријентацију политике САД на Блиском Истоку. Политике у којој има више пријатељства са Арапима и мање беспоговорне подршке Израелу. Нормализација односа са Техраном, уверен је Нетењјаху, управо јесте основна компонента такве политике председника демократе. А ако Америка не жели да уважава интересе Израела, он ће тражити подршку на другој страни.

Нетењјахуова посета дешава се уочи новог састанка шесторке са иранским представницима у Женеви 21-22. новембра У прелиминарном документу коригован је став посредника о делимичном укидању санкција у замену за обуставу иранског нуклеарног програма и пуну контролу МАГАТЕ. Пре две недеље Француска је практично осујетила потписивање споразума шесторке и Ирана. И то је учињено не без притиска Израела.

Тешко је рећи у шта се нада Нетењјаху. Москва је свој избор већ учинила у корист регулисања иранског проблема на принципима узајамности. Сада је сасвим очигледно да санкцијама нуклеарни проблем Ирана не може да се реши, изјавио је јуче министар иностраних послова Сергеј Лавров. Русија је већ одавно позивала да се концептуално потврди следећи прилаз: сви ми признајемо право Ирана на цивилну нуклеарну енергетику, укључјући право да обогаћује уранијум у те сврхе, под условом да се читав нуклеарни програм Ирана стави под строгу контролу МАГАТЕ. Санкције против Ирана ће се укидати постепено, како он буде испуњавао обавезе ограничавања програма. И сада овај циљ је близак као никада раније, рекао је Сергеј Лавров.

- Има доста оних који нису превише жалили поводом осујећивања овог процеса. Али нови састанак који ће започети у Женеви 21. новембра о иранском нуклеарном програму имаће на преговарачком столу конкретна документа која су разматрана на претходном састанку. Уз ова документа постоје неке поправке низа чланова групе три плус три (тројка руководећих посленика ЕУ плус САД, Русија и Кина). Али ако се ми концептуало будемо држали поштене линије која указује end game, како кажу Енглези, тачније коначни циљ читавог процеса, имаћемо шансе да достигнемо резултате ако нам само вештачки не буду подметани клипови под точкове.

И САД покушавају да наговоре Нетењјахуа да смири горопадност поводом предлога шесторке. Сам државни секретар Џон Кери је признао да у последње време скоро свакодневно разговара телефоном са Нетењјахуом. Они се знају већ више од 30 година. После састанка у Вашингтону са министром иностраних послова Турске 18. новембра Кери је изјавио да САД никада неће учинити ништа што би могло да поткопа безбедност Израела.

- Ми смо чврсто привржени безбедности Израела. Желим посебно да подвучем — чврсто. Још као сенатор у сто одсто случајева сам гласао за подршку нашим израелским пријатељима. Могу да уверим ове пријатеље и све остале да ништа од оног што сад чинимо не представља додатну опасност Израелу. Уверени смо да припремљени споразум може да помогне свима нама да се приближимо циљу — обухватном споразуму.

Сам Нетењјаху више пута је говорио да је предложени споразум лош договор и да га он неће прихватити. Израел ће бити спреман да самостално осигурава безбедност јеврејског народа. Тчније неће се зауставити пред превентивним војним ударом по иранским нуклеарним објектима. Многи аналитичари сматрају да израелски премијер једноставно блефира. Али сви су уверени да ће за време Нетењјахуа као израелског премијера бити врло тешко остварити напредак споразума са Техераном.

Андреј Федјашин,