Арапи и Јевреји: браћа по оружју: Патка сезоне или почетак велике игре

20-11-2013 10:19:11 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Браитански Санди Тајмс позивајући се на анонимне изворе саопштио је о тесним контактима специјалних служби Израела и Саудијске Арабије на тему заједничког војног решења иранског нуклеарног проблема.

Ер-Ријад и Тел-Авив се плаше да могући споразум између Ирана и Шесторске посредника (стални чланови СБ УН плус Немачка) неће гарантовати одустајање Техерана од разраде нуклеарног оружја. Претпоставља се да је Саудијска Арабија спремна да пружи Израелу сву неопходну помоћ у нападу на Иран – почев од ваздухопловних база, па до беспилотних летелица и спасилачких хеликоптера. Последње, треба сматрати, биће потребно за трагање и спасавање оборених пилота ратног ваздухопловства Израела.

Израел уопште не крије разочарање женевским преговорима о иранском досијеу, као и отопљавањем односа између Ирана и САД. Тако министар економије Израела Нафтали Бенет за време посете Америци упоредио је преговарачки процес са бокс-мечом, где борца баченог на под неочекивано подижу и дају му да дође себи, уместо да фиксирају нокаут. Ирану не смемо дозволити да се подигне, сматра Бенет. Са своје стране израелски премијер Бињамин Нетањјаху је изјавио да га није дојмио свежи извештај МАГАТЕ, који у целини потврђује цивилну усмереност иранског нуклерног програма.

У међувремену информација о тобожњим саудијско-израелским консултацијама о заједничкој војној операцији против Ирана изазвала је међу експертима најпротивречнија мишљења. Тешко је чак претпоставити формат таквог партнерства, приметио је за Глас Русије експерт за Исток из Института за стратешке оцене Сергеј Демиденко.

- Наравно, заједничка иранска опасност у извесној мери спаја ове две државе, али не толико да оне склопе неку стратешку војну алијансу или антииранску алијансу линијом специјалних служби. Ова алијанса није вероватна у принципу, али ако почнемо да фантазирамо на ову тему, наравно, она неће изазвати никакво одушевљење у другим арапским земљама. Ни једна апраска држава није спремна да призна Израел.

Чак принудни савез Тел-Авива и Ер-Ријада не може да постоји, убеђен је израелски политиколог Авигдор Ескин. Да, између Израела и свих арапских дражва увек су били и биће одређени прећутни контакти. Али Израел и Саудијска Арабија неће заједно нападати, подвлачи Ескин. Таква вероватноћа не може да се разматра чак са чисто војно-техничке тачке гледишта: није било ни преседана, ни заједничким маневара.

Што се тиче иранског нуклеарног досијеа, овде се подударају интереси многих земаља, укључујући Русију, истиче Авигдор Ескин. И не само зато што се неко озбиљно плаши Ирана, колико зато што у случају да он произведе нуклеарно оружје, читав регион ће почети хитно да се бави тиме.

У ствари антииранска алијанса Ер-Ријада и Тел-Авива није баш тако противречна, сматра са своје стране доцент катедер за Исток МГИМО Николај Сурков. Постоји старо правило: непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ, или макар потенцијални савезник. А гласине о могућим контактима између Саудијске Арабије и Израела о иранској проблематици су колале одавно, подсећа Сурков.

- То је тешко назвати алијансом, то је пре нека координација напора, зато што никави званични документи, наравно, неће бити потписани. Тим пре што суседи Саудијске Арабије виде у Ирану опасност такође, и у принципу ако постоји могућност да се неутралише ова иранска нуклеарна опасност израелским рукама, зашто да не?

Током последњих 20 година управо Саудијска Арабија није према Израелу заузимала строгу позицију, истиче Сурков. Саудијци су говорили о потреби да се суздражва Израел политичко-дипломатским методама, али никада није било речи о војној конфронтацији. А пред лицем таквог проблема као што је ирански, обе стране могу да делују макар чак не директно и под ознаком „поверљиво“, допушта експерт.

На коме ће остати водећа улога, тешко је предвидети. Али Блиски Исток је увек био поље велике политичке игре, и нема никаквих објективних разлога да се ситауција промени. Једноставно с времена на време играчи мењају улоге, што се очигледно сада и дешава.

Никита Сорокин,