Налазите се на страници > Почетна > Блог > Тајни ратови Америке

Тајни ратови Америке

19-11-2013 10:29:02 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Чиме се баве амерички војници у Немачкој? Тиме што организују одавде тајне операције у свим крајевима земљине кугле. А одговарајући немачки ресори се налазе често њима на услузи. Тако започиње немачки Зидојче Цајтунг публикацију материјала сакупљених заједно са радиостаницом NDR у току истраге коју су спровела оба издања. Током две године тим новинара Зидојче Цајтунг и NDR, укупно око 30 људи, брижљиво је проучавао тајне операције америчке војске на територији Немачке. И сада учесници ове акције намеравају да започну дугорочно објављивање материјала које су сакупили у виду чланака, радијских и ТВ емисија под заједничким називом Тајни рат.

Најскандалознији резултат истраживања је чињеница да амерички специјалци који се налазе у командном пункту у Штутгарту, управљају летовима бојевих беспилотних летелица изнад појединих афричких земаља. Између осталог, „копнени пилоти“ САД извршили су нападе бојевих беспилотних летелица на претпостављене терористе у Сомалији.

Контигент америчких оружаних снага налази се на територији Немачке од доба окончања Другог светског рата. Данас је у његовом располагању око 40 војних база и пунктова подршке, између осталог широко позната велика ваздухопловна база у Рамштајну и Афричка команда ратног ваздухопловства САД у Штутгарту.

Тема тајног рата треба да буде предмет озбиљних дискусија, тражи данас низ посланика немачког бундестага. После објављених раскринкавања не може се забијати глава у песак. У извесној мери овај став потврђује професор права са универзитета Гисен Тило Маруан.

Американци не треба да траже дозволу Немачке, рекао је професор у радијском интервјуу, коментаришући летове америчких беспилотних летелица. Али они су обавезни, и то проистиче из њиховог статуса у оквиру споразума унутар НАТО-а, да поштују право земље у којој бораве и да се суздржавају од дејстава која не одговарају духу споразума.

Између осталог, сматра заменик директора Института за политичку и војну анализу Александар Храмчихин, тешко да ће новинарске истраге деловати на Американце.

- То да раскринкавање немачких листова неће утицати на Американце сасвим је тачно. А у целини америчко присуство се смањило после хладног рата много пута. Али оно се смањило до оног минимума после којег следи потпуно повлачење трупа, што није реално. Да проти тога буду и сами еврољани, својим снагама они ни од кога нису у стању да се заштите.

За 70 послератних година, резимира Зидојче Цајтунг, односи између САД и Немачке прошли су пут од режима окупације до сарадње две суврене државе. Али да ли је Немачка суверена? На ово питање могу да одговоре, очигледно, само сами партнери.

Олег Севергин,