Сазнај какво ће бити време у близини твоје куће

18-11-2013 09:23:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Научници из Нижњег Новгорода су изумели јединствени систем за мерење параметара микроклиме. Мрежа малих сензора омогућава човеку да сазна какво ће бити времеу пречнику од неколико метара, буквално поред његове куће. За изум су већ заинтересовани у Казахстану и САД. Он може бити посебно користан за азијске земље у којима се гаји пиринач, тврде аутори изума.

Сакраментална фраза „местимично су могуће падавине“ сад се може заборавити. Уређај који је направљен у Нижењем Новгороду тачно ће рећи на ком месту се могу очекивати киша или снег. Довољно је да се мале кутије-сензори поставе на зиду зграде или на другом објекту. Податке ће прикупљати сервер који се може налазити и на другом крају Земље, рекао је за „Глас Русије“ шеф Лабораторије за физичке основе и технологије бежичних веза радио-физичког факултета ННДУ „Н.Лобачевски“ Алексеј Умнов.

- Тренутно се време и клима проучавају уз помоћ метеоролошких станица које се налазе на удаљености од неколико стотина и хиљада километара. Зато се ствара слика времена с врло ниском просторном резолуцијом. То је као да гледате фотографију и видите само мрље у боји уместо слике. Односно, не видите целу слику. А за мноштво примена је важно знати параметре микроклиме с прецизношћу од неколико десетина метара.

Уређаји могу бити корисни у најразличитијим областима бизниса и људске делатности, од пејзажног дизајна до навигације малих бродова и обезбеђења летова мале авијације, спортова везаних за воду или ваздух као што су јахтинг или летење змајем. Аутори размишљају и о коришћењу свог „контролора климе“ у пољопривреди тврдећи да изум може заинтересовати азијске земље које производе, на пример, пиринач.

- Постоји такозвана прецизна земљорадња кад узимате у обзир специфичности тла и климе с прецизношћу од једног метра. Ако се то има у виду и тле обрађује на одговарајући начин, ако се ђубри, летина нагло расте. Између осталог, планирамо да један од облика примене нашег система буде у гајењу пиринча.

У лабораторији не откривају техничке финесе, то је комерцијална тајна. Међутим, тврде да ништа слично у свету засад није створено. Алексеј Умнов сматра:

- Известан део онога што радимо је јединствен. Постоје одређене функције у систему које нико нема. Између осталог, можемо да предвидимо време с високом просторном резолуцијом – на растојању од десет метара и мање. У метеорологији је све што је мање од једног километра – TerraIncognita: не зна се који се процеси одвијају.

Новитет из Нижњег Новгорода је заинтересовао Казахстан и низ других иностраних земаља. Пројекат је позван у пословни инкубатор америчке државе Мериленд где ће имати свестрану подршку. По речима изумитеља, планирано је да производња њиховог ноу-хауа у Русији почне за око годину дана.

Јелена Ковачић,