Американци упали у навигациону замку

17-11-2013 02:56:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У условима кад су већ и обични амерички студенти научили да скрећу с пута прекоокеанске бродове Сједињене Државе су принуђене да траже замену за национални систем GPS навигације. САД су упале у сопствену мрежу, намењену евентуалним противницима, констатују стручњаци.

GPS (Global Positioning System) је сателитски систем навигације, који је Пентагон првобитно смислио и направио за Оружане снаге САД. Систем укључује групу сателита Navstar из орбите. Данас GPS у светском координатном систему може да одреди локацију било ког објекта у било којој тачки планете.

Пре око месец дана извесни хакери су, или шале ради, или у својству упозорења увели у навигациони систем цивилне пловидбе координате два брода која у стварности нису постојала. И пре тога, у току лета, студенти Тексашког универзитета су скренули с пута модерну јахту прекоокеанске класе имитирајући сигнале GPS на свом лаптопу и преносећи их систему на броду који је блокирао тачне сигнале. Ни капетан, ни бродска опрема нису чак ни приметили превару.

Очигледно, постоје и озбиљнији примери оваквих „несташлука“, јер су представници Минстарства одбране САД почели да говоре о томе да је започет рад на замени GPS. У сваком случају, његове војне компоненте.

Сигнали GPS навигатора могу се ухватити и заменити, а саме пријемнике у случају потребе није теже избацити из строја од било којих других електронских уређаја, истакао је Андреј Масалович – председник конзорцијума „Инфорус“, потпуковник у пензији Федералне агенције владиних веза и информација при Председнику РФ:

- Заиста, такав проблем постоји и Американци су га постали свесни. Иако су дуго година припремали могућност избацивања из строја навигатора у другим земљама, сад схватају да су и сами беспомоћни. Управо због тога ће се и радити на новом систему и на новој сателитској групацији. Да би се одржавала оваква навигација потребна је групација од око педесет сателита.

По речима стручњака, у САД се активно разматра питање како појачати заштиту постојећих система. Јер данас не зависи само сваки џип од показатеља навигатора, већ и читаве војне групације, укључујући јединице РМ САД.

Истовремено, очигледно је да Американци не могу да се одрекну система GPS, сматра главни уредник часописа „Арсенал отаџбине“ Виктор Мураховски. Треба имати у виду да комплекс GPS и Navstar има два сегмента: цивилни и војни. Зато се нипошто не може говорити о превременој смрти система GPS, сматра Виктор Мураховски:

- Систем неће банкротирати зато што се огромно тржиште тренутно ослања на цивилни сегмент система Navstar. Довољно је поменути многе системе картографије, између осталог Google Map. Ово тржиште вреди на стотине милијарди долара. И, природно, уз толики обим не може бити речи ни о каквом банкротирању. Односно, цивилна грана је у стању да самостално подржава систем Navstar и он је за њу изузетно користан.

Међутим, свака земља треба да има аутономни систем за навигацију и управљање геопозицирањем, сматра Андреј Масалович: „Сваки систем, који је повезан са спољашњим управљањем из других земаља је „тројански коњ“, не само у случају војних дејстава, већ било каквог компликовања ситуације.“ Управо због тога, без обзира на светски монопол GPS различите државе и удружења држава стварају сопствене системе за сателитску навигацију. Руски систем ГЛОНАС је тренутно развијен у потпуности: 24 сателита у потпуности покривају све регионе планете, а у резерви има неколико апарата у орбити.

Европски систем Galileo се у прво време пре свега ослањао на потребе цивилног тржишта. У војном сегменту он одговара стандардима америчког Navstara.

Такође, много се прича о кинеском сателитском систему „Бејдоу“. Међутим, по речима стручњака „Бејдоу“ се тренутно налази у фази испитивања и тестирања. Не зна се кад ће бити у потпуности уведен у строј.

По мишљењу стручњака, засад ниједан од њих у смислу комерцијалне употребе не може да се упореди с америчким системом GPS-Navstar. Ситуција је таква да ако државе, без обзира да ли је реч о РФ, КНР или ЕУ, не буду одржавале своје сателитске системе, неће имати већих перспектива за коришћење на светском тржишту. Али, зато могу да се науче на искуству америчког GPS како не би упале у сопствену замку.