Пиратерија у Аденском заливу – операција покрића

17-11-2013 01:04:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Недавни реферат који је представила Светска банка, УН и Интерпол, сведоче да су сомалијски пирати постали утицајна међународна корпорација.

Закључци међународних експерата одјекнули су за широку јавност као гром из ведра неба. У нашој основи сомалијски пирати су сиромашни људи који су у контексту непрекидног грађанског рата и фактичког распада државе узели у руке старе кинеске „калашњикове“ како би прехранили своје породице. Али сваком разумном човеку јасно је да „Робини Худови“ у Аденском заливу, ако су и постојали, одавно су нестали.

Према подацима међународних експерата, сомалијски пирати и њихова сабраћа са Рога Африке добили су у последњих 7 година око 400 милиона долара на рачун робства, трговине оружјем, наркотицима и легализације ових средтава преко бизнис-инвестиција. Између осталог, неки стручњаци истичу да би било превише самоуверено говорити о конретним сумама. Како сматра председник Руског професионалног савеза морнара Јуриј Сухоруков,

- Ова цифра је приближна. Њу нико није потврдио, нити може потврдити. Зато што информације такве врсте долазе од самих пирата. У ствари тешко их је проверити. По правилу, бродовласници крију праве размере откупа. Зато што не желе да провоцирају друге пирате на увећање сума откупа.

Може се говорити о сто милиона, о 400 или чак о милијарди. Ма каква да је сума, већи део одлази правим организаторима, који стоје иза леђа малих пиратских група.

Велики део новца за откуп бродова, терета и талаца у пиратским организацијама не добијају сомалијски пирати, већ посредници у другим земљама света. Затим они плаћају непосредним извршиоцима. Али неки аналитичари допуштају да откупљен новац има другу намену и друге адресате, а делатност пирата се плаћа из других фондова. Другим речима, овде може да се посумња на једну од схема финансирања међународног тероризма. У крајњој линији, неки пиратски поглавари су тесно повезани са локалним ћелимаја Ал-Каиде и других џихадистичких организација.

Експерт за полуотрво Рог Африке и афрички континент Мохамед Саид сматра да 70% свег новца остаје у Лондону. Преосталих 30% иде у Дубаи, одатле у Сомалију, где долази само 10% од првобитне суме. Тако да сами пирати или синдикат за који раде не добијају колосални профит. Новац остаје у сфери банкарства, безбедности и осиуграња на Западу, сматра Мохамед Саид:

- Приходи у сфери банкарства, безбедности и осигурања увећали су се три пута у последњих 5 година захваљујући вези са пиратеријом у региону Рога Африке. И то није подударност. Пре свега неколико година пирати су добили око 6 милијарди. Сада ова сума износи 400 милиона. Цифре се битно разликују, и ми не знамо која од њих одражава стварност. Али једно знамо сигурно – становници Сомалије овај новац не добијају. Овај новац се налази у рукама криминалаца, али не сомалијских заједница.

Такво стање ствари дозвољава да се претпостави да је Аденски залив важна карика у великој геополитичкој игри, а пиратерија је оригинална операција покрића, која осигурава скоро идеалну легенду за послове светских моћника.

Сергеј Дуз,