Налазите се на страници > Почетна > Блог > У Кини ће бити формиран КГБ

У Кини ће бити формиран КГБ

17-11-2013 01:13:26 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/ahenobarbus/cc-by-sa 3.0 |


Руководство Кине на нови начин је пришло питању осигурања безбедности земље: на пленуму Комунистичке партије Кине донета је одлука о формирању Комитета државне безбедности (КГБ) у земљи.

Нову структуру кинеско руководство намерава да формира спајањем два безбедносна министарства – државне и јавне безбедности (МГБ, МОБ). Формирање КГБ може да буде условљено тежњом партијског врха да спречи увећање конкурентне политичке елите, сматра шеф одељења за оријенталистику Високе школе економије Алексеј Маслов.

- Биће нових именовања и оставки, биће чистке редова. Већ су се појавиле гласине да многи велики руководиоци МГБ, посебно на лицу места, оптужени су за то да су тесно срасли са локалним бизнис-клановима и заборавили на основне обавезе, на то да превише брзо расте елита међу сарадницима државне безбедности. То може да прети захватањем власти у земљи.

Са друге стране, сматра експерт, формирање нове специјалне службе уместо два министарства резултат је политике коју спроводи генерални секретар Комунистичке партије Кине Си Ђинпинг, наставља експерт:

- Несумњиво то је модернизација државног апарата. То се све не ради случајно. Ово је део оних мера које се активно предузимају у Кини под руководством Си Ђинпинга. Ако се погледају саме мере – то је већа дисциплина партијских организација, уклањање корупције у партијским реодивима и великим банкама. Све то је активизација спољне политике Кине. И као последица, то треба да буде осигурано новом структуром и новом логиком рада државне безбености Кине.

Формирање КГБ ће омогућити кинеском руководству да ојача своје политичке позиције. У то је убеђен потпредседник Асоцијације ветерана специјалних служби Беркут Валериј Малевани.

- Спајање безбеносних структура увек доводи до увећања структурне тежине апарата у датој држави. То је као што је било 1953. године. Спој МОБ и МГБ ће довести до формирања огромне безбедносне структуре КГБ, која је некада постојала у СССР. То је лево крило за председника КП, за Политбиро. То је безбедносна компонента на којој почива власт Кине.

Осим тога, формирање КГБ ће омогућити да се рад специјалних служби Кине учини ефикаснијим. При томе експерти нису склони да виде у новој кинеској специјалној служби претњу по безбендост Русије. Пре ће Москва и Пекинг добити нове могућности за заједничку борбу против тероирзма и кубернетичког криминала. Што се тиче обавештајне активности Кинеза против Русије, она ће, сматра Алескеј Маслов, незначајно скочити.

Григориј Малењин,