У Северној Кореји плате скочиле сто пута

15-11-2013 05:18:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Из Северне Кореје сигле су неочекиване вести: у Мусанском руднику, у металуршком комбинату Ким Чхек и у низу других предузећа чија продукција се извози, у откобру су биле исплаћене плате од 250-350 хиљада свернокорејских вона. Пре тога плате су тамо износиле 3-6 хиљада вона. Другим речима, десило се неочекивано повећање плата 50-100 пута.

300 хиљада вона нису тако велике паре, отприлике 25-30 евра. Ипак по севернокорејским мерама то је огромна сума, јер до данас званична плата је износила само 3-4 хиљада вона месечно. То је било довољно само за 1-2 килограма пиринча на пијаци, зато је већина радника живела од прихода рада на пијаци и у приватном сектору. Тако су радници мусанског рудника и других привилегованих предузећа први пту за 20 година добили плату од које је реално могуће живети.

Овакво повећање плата може се сматрати крајње економски непродуктивним. Главни проблем је инфлација. Чим радници извозних предузећа крену на пиајцу са набијеним новчаницима, цене ће почети да скачу. Није искључено да ће инфлација моћи да се држи под контролом, мада само у случају да се повећање изврши само у малобројним предузећима. Али то значи да у једном истом граду за исти посао радници разних предузећа ће добијати плату која ће се разликовати отприлике 50-100 пута. То ће довести до разних политичких и економских непријатности.

Вероватно то схвата и Пјонгјанг. О томе сведочи одлука да изда део нових плата у роби. Није искључено да севернокорејско руководство рачуна да ће држати ситуацију под контролом путем разних забрана. Између осталог, срећним радницима предузећа већ су објавили да им је од сада забрањено да користе услуге пијаце.

Да ли ће помоћи ове забране? Одговор на ово питање је сасвим очигледно: неће. О томе сведочи и искуство новчаних реформи 2009. гдине, када је севернокорејска влада такође објавила стоструко повећање плата. Али суочивши се са наглим скоком цена, покушала је да стабилизује ситуацију помоћу многобројних административних забрана. Напори су завршени ничим.

Чини се, севернокорејско руководство је решило да још једном баци изазов закону понуде и потражње. Може се претпоставити да ће овај изазов бити окончан као и претходни.

Ипак занимљиво је нешто друго. Мере предузете сада у Пјонгјангу сведоче да је руководство Северне Кореје спознало да су економији потребне промене. Чак ако се актуални покушај заврши потпуним неуспехом, може се претпоставити да ће иза овог екпсперимента уследити нови. И није искључено да ће бити припремљени боље и завршити се успешније.

Између осталог главни проблем севернокрејских реформатора не лежи у области економије. У Северној Кореји реформе кинеског типа су опасне политички, јер могу да доведу до унутарполитичке дестабилизације. Покојни вољени Руководилац Генералисимус Ким Ил Сунг то је одлично схватао и најероватније је зато од реформи одустао.

Виши Руководилац Маршал Ким Џонг Ун највероватније то за сада не схвата. Када би и схватао, то не би променило ситауцију. Ким Џонг Ун мора да иде на реформе, без обзира на то што су оне повезане са ризиком.

Андреј Лањков,