Бољшој театар: екслкузивно из архива

12-11-2013 10:22:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Балетска трупа московског Бољшој театра има ексклузивну представу – "Марко Спада" у поставци француског кореографа Пјера Лакота. За свих 9 премијерних представа карте су одавно распродате. А после прве публика је приредила овације.

Ова премијера је изазвала посебно узбуђење балетске трупе, пошто се у позориште вратио уметнички руководилац балета Сергеј Филин, који се дуго времена лечио после бандитског напада. Сергеј Филин се радује појави нове представе на репертоару.

- Може се рећи да ће се на историјској сцени Бољшој театра појавити још један величанствени балет у најбољим традицијама класичне игре. И то је пуномминутажна представа од три чина у којој учествује скоро читав колектив и деца из Московске академије кореографије. Уверен сам да ће ова представа постати украс Бољшој балета.

Највероватније Марко Спада ће стати у ред поставки које је већ реализовао Пјер Лакот у Бољшоју, таквих као што је Ћерка фараона. Ова представа „балетског архиваријуса“, како називају Лакота у свету због његовог умећа да реконструише старе балете, има непролазни успех на страним гостовањима.

Марко Спада је такође старинска поставка из 1857. године. То је замршена романтична прича о разбојнику која по нечему личи на чувене филмове о Зору. Између осталог, како тврди Пјер Лакот, никаквих докумената о тој представи није остало. Тако да 1981. године, када је кореограф решио да обнови балет у Римској опери, морао је да прави не само кореографију, већ и костиме и декор. Сада се ова представа нигде не даје и Пјер Лакот је пристао да је постави са трупом Бољшог театра.

- Ја сам чак потписао ексклузивни споразум да ће се сада овај балет давати само на сцени Бољшог театра. Трупа је у одличној форми. Атмосфера је дивна. И моја супруга Гилен Тесмар је специјалн допутовала да види како ће сада њену улогу извести младе талентоване балерине.

Између осталог, Гилен Тесмар која је играла главну женску улогу, играла је премијеру у дуету са великим уметником Рудолфом Нурејевом. Рудолф Нурејев је обожавао овја балет, сећа се Пјер Лакот. Јер једне вечери је требало да игра и бандита и аристократу. Али прво кореограф није хтео да позива Нурејева, зато што је све време летео међу континентима и сам није знао где ће бити сутра. И тада је балетан написао белешку: Ја, Рудолф Нурејев, обавезујем се да ћу месец дана присуствовати у Риму на пробама балета Марко Спада.

Бољшој театар је припремио 4 састава извођача за ову представу! Прве вечери главну улогу је играо Дејвид Холберг, амерички солиста Бољшог театра.

- Наравно, гледао сам како ову улогу игра Нурејев. Али Нурејев је Нурејев. И са моје стране било би грешка да покушавам да га копирам.

Наравно, поређења са великим претходницима спроводили су само зналци. А обична публика је била понета перипетијама сижеа и мајсторством уметника Бољшог театра.

Колико је представа актуална данас? Звезда у успону Бољшог балета Олга Смирнова сматра овако: Мислим да свако извођење може да осавремени представу. И само публика, њена оцена, рећи ће колико је балет актуалан данас.

Наталија Викторова,