Руски „нанотранспортер“ ће победити рак

11-11-2013 10:04:54 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски научници су добили међународну Галенову награду – аналог Нобелове награде у области биофармацеутике. Они су направили „нанотранспортер“ који омогућава наменско достављање лекова у одређени део ћелије. Јединствени изум ће повећати ефикасност деловања лекова за неколико хиљада пута и помоћи ће да се практично у потпуности избегну контраиндикације. Ово откриће може представљати велики скок у онкологији.

„Нанотранспортер“ су велике молекуле беланчевина које имају неколико делова, модула. Молекул продире у ћелију и доставља лек у њен одређени део. То је посебно важно у онкологији где треба утицати не болесне ћелије не утичући на здраве. Међутим, модули могу да се мењају у зависности од намене, што отвара велике перспективе, нада се добитник Галенове награде, доктор биолошких наука Александар Собољев.

- Ми то зовемо платформа, она омоућава достављање различитих лекова у различите типове ћелија и зато у принципу сматрамо да се може користити не само у оквиру онколошких задатака, већ и шире.

Слична истраживања се врше већ преко двадесет година у различитим земљама. Међутим, до већег напретка у овој области дошло је тек за последњих десет година, између осталог, захваљујући нашим стручњацима. Своју радост не крије ни магистар биолошких наука Андреј Розенкранц, који је такође удостојен награде.

- Врло ми је пријатно то што је оно што покушавамо да урадимо и у чему имамо неког успеха добило тако високо признање. Посебно ми је драго што смо то учинили у нашој земљи, ослањајући се на своје сопствене могућности, пре свега у Академији наука и на Московском универзитету.

Александар Собољев истиче да ће, ако технологија буде већег обима, лечење бити доступно већини болесника. Уз достојно финансирање, по речима научника, за прелазак на клиничка испитивања ће бити довољне свега две-три године.

- Сад покушавамо не само да се радујемо, већ и да уложимо максималне напоре како би све било реализовано у току нашег живота.

„Нанотранспортер“ тренутно пролази кроз претклиничка испитивања. Међутим, рад у овој области је далек од финала. Биће довољно загонетки и за наредне деценије. И, по речима Андреја Розенкранца, конкретан и за формулисање једноставан задатак – прављење ефикасног лека против рака – којем је посветио дуги низ година, захтева не само полет мисли и фантазије, већ и свакодневни труд.

- То је једноставно наш посао. А затим и схватање да човек нешто може да уради и да му то полази за руком. И рад, рад, и рад.

Премију Prix Galien 1970. године је основао француски фармацеут Ролан Мел како би истакао најважније лекове који се појаве на фармацеутском тржишту, као и најбоља достигнућа истраживача-фармацеута. Prix Galien се сматра аналогом Нобелове награда у фармацеутици и највећом наградом у области фармацеутских истраживања.

Кира Калињина,