Краснојарск домаћин светске зимске Универзијаде 2019. године

11-11-2013 09:59:53 | | Глас Русије, фото: © ru.wikipedia.org/ Dmitry Yurlagin / cc- |


Краснојарск ће бити домаћин светске зимске Универзијаде 2019. године – то је одлука чланова Међународне федерације студентског спорта. Неком се може учинити да интрига није успела - сибирски град је био једини претендент на то почасно звање.

Међутим, ради постизања тог циља су били уложени огромни напори, урађено много посла. То је признао чак једини супарник Краснојарска у борби за право одржавања зимске Универзијљаде 2019. године – швајцарски кантон Вале, који је повукао своју кандидатуру, сматрајући да Сибирци имају веће шансе. Ради добијања права на одржавање Универзијаде Краснојарск је морао да коригује више од 50 различитих замерки од стране Федерације универзитетског спорта. Пред микрофоном је министар спорта Виталиј Мутко.

- Са гледишта спортских објеката већ смо почели да градимо зимску академију. Крајем ове године ће ступити у погон биатлонски центар, скијашки центар. Идуће године ћемо почети изградњу ледене арене. Након годину дана планирамо изградњу два комплекса са скакаоницама, трасе за фристајл и сноуборд.

У оквиру кампање за подношење упита Краснојарска за право одржавања светске зимске Универзијаде 2019. године у 10 високих школа Краснојарске покрајине су основани студентски штабови, који су преузели иницијативу популаризације Игара међу становницима Краснојарска. Зашто је за сибирски град важно одржавањав студенских игара, испричао је Гласу Русије гувернер Краснојарске покрајине Лав Кузнецов.

- Краснојарск је млади град, који се динамично развија. Протекле године смо постали град с милионским становништвом. Ради новог подстрека за развој нама је важно да пружимо могућност становницима других градова, наших региона, света – да сазнају о нама, схвате да смо исто такви, а можда нађу код нас нешто поучно за себе. С друге стране, и нас интересује да видимо друге и нешто научимо од њих.

Донета је одлука да се Краснојарска зимска Универзијада одржи од 2. до 12. марта 2019. године. Амбасадором студентских игара именован је олимпијски шампион из уметничког клизања Алексеј Јагудин. Председник FISU Клод-Луј Гаљен је испричао новинарима да ће Федерација спорта радо сарађивати с Русијом. Према његовим речима, успешно одржана ове године летња Универзијада у Казању је већ демонстрирала земљу као одличног организатора озбиљних и опширних акција међународне класе.