Звуци и боје руско-холандске године

11-11-2013 08:44:50 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Међу музичким догађајима руско-холандске године концерти оркестра Консертгебау несумњиво су најзнаменитији. Макар из тог разлога што је један од најбољих симфонијских колектива у Европи последњи пут иступио пред руским грађанима пре 39 година. Девет последњих година на његовом челу је Марис Јансонс, истакнути руски маестро. Њега врло добро знају и цене у Европи: Јансонс је паралелно и главни диригент оркестра Баварског радија из Минхена.

За одличан рад са овим колективима маестро је добио престижне награде. 2. новембра у Амстердаму он је био посвећен у витеза Ордена Холандског лава, а на лето Баварска академија лепих уметности му је уручила Награду Ернста фон Сименса, такозвану Нобелову награду за музику. Марис Јансонс се односи према своја два оркестра очински, он каже:

- Ако питате родитеље, они не могу да вам кажу кога воле више. Ја ћу такође рећи: не знам кога волим више. Све време треба да мислим како би апсолутно објективно, стопостотно посвећивао своју енергију, своје врем есваком оркестру потпуно у једнакој мери. И основа за љубомору код музичара нема.

Наступи Консертгебау у Петербургу и Москви су леп финални акрод руско-холандске унакрсне културне године. Ипак њен одјек ће се чути у читавом низу различитих уметничких акција. Између осталог у Москви то је изложба под називом Више од романтизма – она спаја руско и холандско сликарство с почетка 19. века. А у Холандији, у Лајдену, слична експозиција представља радове руских и холандских уметника с почетка 20. века и назива се Виђења новог света. Изложби ће у току читаве унакрсне године бити посебно много. И ни о једној не може да се каже да је обична, приметио је специјални представник председника РФ за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој.

- Културне године омогућавају да се акумулирају озбиљна средства за пројекте који су у обично време немогући. И у отм смислу само отварање Године Русије у Холандији, када смо приказали јединствену колекцију Петра Првог, то је изузетан корак. Исто као што никада нисмо видели у Русији Пита Мондријана у таквом обиму у којем је он представљен у Третјаковској галерији. Или, на пример, Холандски групни портрет: то је изузетна изложба – са колосалном историјом око себе и тако даље.

Једном речи, Холандски групни портрет може да се види у Московском музеју ликовних уметности до почетка јануара. Пред крај Године Русија-Холандија московска публика ће имати и музичке утиске: меломани са нестрпљењем очекују руске премијере дела највећег савременог холандског композитора Луја Андрисена. Дело се назива Држава и направљено је по чувеном Платоновом дијалогу о идеалном државном уређењу...

Олга Бугрова,