„Стаљинград“ у Кини: Холивуд се тренутно одмара

11-11-2013 09:41:30 | | Глас Русије, фото: КиноПоиск.ru/ vostok.rs |


Руски филм „Стаљинград“ побија све рекорде гледаности у Кини. Овај филм се у кинеским биоскопима нашао 30. октобра, и свега током првог викенда овај је филм видело 7 милиона људи. Према саопштењу локалних медија, овај рекорд је већ показатељ. Нови рад Фјодора Бондарчука оставио је далеко за собом холивудске блокбастере.

„Стаљинград“ у Кини је представљен пре међународне премијере која је одржана 10. новембра у Риму. Филм о преломној бици Другог светског рата, кинески гледаоци су примили необично топло. За свега 4 дана филм је зарадио 8 милиона долара. А и у Кини, баш као и у Русији, филм „Стаљинград“ привлачи и младе и старије гледаоце.

За кинеску омладину, војна драма режисера Фјодора Бондарчука је право откровење. Према резултатима анкете, која је била спроведена након премијере филма, више од трећине ученика виших разреда уопште и не знају шта је то Стаљинград и по чему је познат. Ипак, овај је филм код њих побудио велико интересовање.

Према речима Бондарчука, овакав велики успех филма у Кини је изненађење за читаву екипу која је снимала филм:

- Ми јесмо, стискајући песнице, очекивали реакцију кинеске публике. И то што се испоставило да филм заиста има успех код кинеске публике, за нас је наравно велика радост. На кинеским сајтовима „Стаљинград“ је добио оцену 8,2 од могућих максималних 10. То већ нисмо очекивали. Заправо, ово је и био експеримент што смо кинеским гледаоцима показали филм пре светске премијере. И он је успео. Мислим, да не би требало зауставити се на овоме. Користећи искуство „Стаљинграда“ требало би се кретати напред и представљати многе друге руске филмове у иностранству. Успех нашег филма у Кини је разбио догму о томе да наш филм може да стигне и на неку другу, страну територију.

Веома је тешко заправо стићи и успети на кинеском филмском тржишту, оно се брзо развија и највеће је након америчког. У држави су на снази ограничења која се тичу иностраних филмова. Квота- 34 филма годишње. Осим тога, постоје и такозвани „блокаут“ периоди, када на екранима не сме да се појави ни један филм иностране производње. „Стаљинград“ у Кини је издат у 7000 примерака, а имајући у виду да у држави постоји 12000 биокопа, значи да се у половини даје управо филм Бондарчука. За савремени руски филм, ово је прави успех.