"Посебно мишљење“ џезиста Русије и САД

11-11-2013 09:38:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Посебно мишљење – тако се назива нови албум који су снимили познати руски џезери Игор Бутман, Николај левиновски и Московски џез-оркестар заједно са америчким музичарима. Презентација албума је одржана у Московском међународном Дому музике.

Московски џез-оркестар, познат под називом Биг-бенд Игора Бутмана, у последње време врло успешно је експериментисао и са класиком. На претходном албуму – Шехерезадине приче, на пример, оригинално и оштроумно су изведене у џез аранжману старе руске романсе и симфонијска свита Римског-Корсакова Шехерезада. Нови албум, нови угао. Говорећи о њему за Глас Русије, Игор Бутман је прецизирао:

- Снимили смо то у Америци. Били смо на гостовањима и специјално смо ослободили 5 дана да синимимо албум. То су више савремени ритмови, везани за рок, фјужн. Рекао бих џез-рок. Код сан свирају музичари који су били међу основачима овог стила. Одлични музичари!

Међу америчким суперзвездама које су учестовале у снимању налазе се музичари чија је каријера тесно везана са доајенима џеза. Тако је бубњар Дејв Векл свирао још код Чика Кориа, гитариста Мајк Стерн и саксофониста Бил Еванс наступали су са Девисом Мајлсом. Осим тога, на снимање је био позван бас-гитариста Том Кенеди и трубач Ренди Брекер.

Нови албум, по речима Игора Бутмана, представља Посебно мишљење његовог руског колеге Николаја Левиновског о џезу у савременом свету. Николај Левиновски ради у џез-оркестру као пијаниста, аранжер и чак диригент. Како каже Игор Бутман, они су људи блиски по духу, везује их тесно пријатељство када је реч о стваралаштву. Све је започело још 1978. године, када је Бутман први пту чуо ансамбил Алегро Левиновског и једноставно се одушевио! На нови руско-амерички албум ушле су композиције Левиновског разних година, између осталог и Посебно мишљење, које је дало назив албуму, каже Игор Бутман.

- Има композиција које су снимљене недавно, као што је Млада лепотица. Она је заснована на руској народној песми. Или Усамљеност, један од последњих радова Николаја Левиновског, тужна балада. Мени се све композиције допадају. Посебно једна, која се назива Екзодус, компонована у источном стилу.

А читав албум је извесна противречност разних стихија. Са једне стране префињена интелигенција, са друге рок агресивност.

Одавно сарађујемо са Домом музике, каже Игор Бутман. Допада нам се сала, људки који овамо долазе. То је за нас родни дом.

Наталија Викторова,