Олимпијска бакља: изнад ње су само звезде

10-11-2013 04:43:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Историјски догађај је извршен. Олимпијска бакља је посетила отворени космос. Космонаути МКС су учествовали у олимпијској штафети. Пренос главног симбола зимске Олипијаде-2014 у Сочи је извршен у орбити Земље.

Те јединствене снимке су показали сви ТВ канали планете. Кроз отвор истраживачког модула руски космонаут Олег Котов излази у космички простор. У рукама он држи олимпијску буктињу Сочи-2014. Он поздравља све становнике Земље. Штафету прима инжењер МКС Сергеј Рјазански. Тај историјски моменат фиксира видеокамера у причвршћена на спољној страни станице.

Олимпијска бакља је била у отвореном космосу око једног сата. Космонаути су је неколико пута предавали један другом са малим паузама да би их са Земље фотографисали на позадини МКС. После тога су бакљу вратили у станицу, док су космонаути наставили рад. Изношење олимпијске бакље у отворени космос је технички сложена операција, као и све, што је повезано с космичким експедицијама. Сценарио је расписан на секунде. На Земљи пажљиво прате све што се дешава, и то у Центру управљања летовима у подмосковском Корољову.

У време изласка у отворени космос бакља је била чврсто везана челичним ужетом. Како је истакао Олег Котов, за њега је један од главних задатака био да не изгуби симбол Игара-2014 у космичком простору.

- Сваки предмет, свака опрема, сваки инструмент, који се износи у отворени космос, морају да буду чврсто везани, јер је вероватноћа их изгубити веома висока – чим га пустиш, он ће одлетети.

Космичка етапа олимпијске штафете је имала још једну особину – буктиња није била запаљена. У отвореном космосу, без кисеоника, ватра не може да гори. На МКС нису је запалили ради безбедности. Међутим, ова буктиња ће ипак бити упаљена. Управо од ње ће 7. фебруара 2014. године у време церемоније отварања 22. зимских Игара у Сочију бити запаљена ватра у олимпијској чаши.

Са неба на Земљу буктиња ће се вратити у понедељак. Представници Организационог комитета Игара Сочи-2014 добиће је из руку команданта МКС Фјодора Јурчихина око капсуле космичког брода Сојуз.

Светлана Калмикова,