Приступачан свемир

10-11-2013 04:27:04 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/df_btyhoo/cc-by-sa 3.0/ vos |


Свемирски летови биће приступачнији захваљујући пројекту Up in the Space, који је лансиран у еколошкој зони „Друга планета“, у Подмосковљу. Аутори пројекта сматрају, да ће његово остваривање пружити свакоме, ко пожели, могућност да осети себе у улози космонаута.

Популаризација приватног свемирског туризма, као и развој свемирске науке – то су планови, које у најскорије време намерава да оствари екипа пројекта Up in the Space. Пројекат предвиђа комерцијалне летове у високе слојеве атмосфере, орбитална и суборбитална путовања, посете Месеца и планета. Креатор програма Алексеј Анањин рекао је у изјави за „Глас Русије“:

- Наш основни циљ је да свемир постане приступачан. Осим тога, веома је важно да се свемирски туристи баве и истраживањима, а не само пуким летовима. Прогнозирамо велики пораст тржишта, јер су сада Американци направили интересантан свемирски брод, који може да прими велики број туриста. Надамо се да ће и Русија развијати овај правац.

То није „забава за богаташе“, тврде у Up in the Space. Преко 150 научних пројеката је планирано за остваривање у периоду 2014-2016. године, и знатан њихов део је посвећен испитивању иновационих технологија, системима моделирања и спречавања катастрофа, повећања нивоа заштићености планете и свемирских објеката са посадом. Алексеј Анањин у наставку износи:

- Ми водимо приватна научна истраживања, која наравно немају такве димензије као државна. Наш основни задатак је да ангажујемо истраживаче на изналажењу решења задатака праћења екологије и претњи из свемира, овде много може да се уради. Догађај у Чељабинску је потврда, да се у овом правцу може радити и много урадити.

У лансирању пројекта Up in the Space учествују и руски космонаути. Формирана је прва „приватна“ свемирска јединица из редова оних, који желе идуће године да крену у свемир. Основно превозно средство су руски бродови „Сојуз“, али у разради су и бродови нове генерације. Интересовање изазивају свемирске летелице, које „скачу“ на 100 км, и затим се враћају на Земљу. То није сувише заморно за обичне људе, али путници притом доживљавају осећај бестежинског стања.

Са маштама о свима приступачним свемирским летовима, разрађивачи пројекта Up in the Space не изостављају приземне проблеме: компаније, које улазе у ову групу, припремају пројекат хеликоптерског таксија Mantra Teleport. То ће пружити људима могућност комфорнијег трансфера и делимично ће решити питање гужве на путевима.

Јелена Ковачић,