Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Гостољубиви Сочи

Гостољубиви Сочи

10-11-2013 04:16:22 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


До Олимпијаде у Сочију је остало мање од 100 дана, организатори Игара тестирају олимпијске објекте, ступају у погон нови транспортни чворови, посебна пажња се додељује безбедности гостију будуће Олимпијаде.

Црноморско летовалиште Сочи има искуство пријема великог броја гостију. Сваке године Руску Ривијеру посећује више од 5 милиона људи. Привлаче их јединствена клима тог летовалишта, лепе панораме, топло море и чувена кавкаска гостољубивост. То је визит-карта свих народа Кавказа. Приликом богатих гозби већина зравица је упућена драгом госту. Њему се пружају најбоља соба у кући и најбоља јела. Таква традиција је настала пре више векова. Једна кавкаска пословица гласи: гост у кући је три дана гост, четвртог дана је он већ рођак. Нажалост, у иностранству слабо познају ову страну живота Кавказа, жале се месни становници. Мада традиције се нису промениле, каже шеф Републике Дагестан Рамазан Абдулатипов.

- Зато што је гост од Бога. Гости Олимпијских игара су гости Русије, то су гости Кавказа.

Према обичајима горштака, домаћини морају да задовоље сваку жељу госта. То, са своје стране, тражи од госта узвратну уздржаност. То је особина, која сигурно фали неким западним медијима. Током читаве припреме за Олимпијаду европска и америчка штампа су волеле да размишљају о нестабилности на Кавказу, често користећи примитивне шпекулације и обичне стереоптипе, тврди председник парламента Чеченске Републике Дукваха Абдурахманов.

- Спорт је мир, тамо где је мир, тамо има инвеститора, има гостију. То је побољшање имиџа Кавказа. Читав ће се свет окупити у Сочију, сви ће видети: то је друга земља, друга ситуација.

Са гледишта осигурања безбедности гостију Олимпијаде Русија сигурно неће подбацити. Руски експерти су се интересовали британским искуством у време Олимпијаде у Лондону, пратили организацију светског шампионата у ЈАР, у самом Сочију протекле година је одржано више опширних међународних акција – од етапе Светског Купа у биатлону све до тестних трки Формуле-1. Није било приговора. 42 хиљаде полицајаца ће обезбеђивати мир и ред на Олимпијским и Параолимпијским играма. Многи полицајци имају искуство рада са страним гостима, - каже шеф руске полиције Владимир Колокољцев.

- Имамо велико практично искуство, између осталог, форум АПЕС у Владивостоку, светска Универзијада у Казању. Ускоро ће у сочинском региону почети размештање јединица органа унутрашњих послова, који ће учествовати у осигурању безбедности учесника и гледалаца Игара.

Осим јединица полиције ће у Сочију помагати спортистима и навијачима стотине добровољаца Олимпијаде. И не само они – сваки становник ће радо испунити молбе гостију, многи су специјално ради тога учили енглески језик, јер је гост на Кавказу – од Бога!