Русија - најважнији спољнотрговински партнер Републике Српске

06-11-2013 08:56:52 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Укрупњававање капацитета у Републици Србској


Најважнији инвеститор у Републику Српску је Русија, али и поред тога Република Србска не користи у довољној мери, односно боље речено никако, огромне могућности руског тржишта иако има у понуди разноврсну робу.

У Бијељини је одржана јавна трибина „Русија – Република Србска – економска сарадња“ у организацији Центра за омладинско предузетништво и запошљавање Републике Српске, а у којој су учествовали представници 25 општина, представници ресорних министарстава у Влади Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске и Уније послодаваца, као и амбасадор Русије Александар Боцан Харченко. Са руским амбасадором присутни су разговарали о могућностима конкретне економске сарадње градова и општина Републике Српске са Руском Федерацијом. Првиредници, начелници општина као и амбасадор Харченко су уверени у нову, још бољу сарадњу у области свих грана привреде.

Бијељина и њена регија заузимају једно од најважнијих подручја у Републици Србској када је реч о економској сарадњи са Руском Федерацијом, истакао је Харченко приликом посете Бијељини.

Инвестиција за термо-електрану у Угљевику ће такође обезбедити нова радна места као и добру прилику домаћим извођачима радова. У перспективу још бољих односа, инвестиција и сарадње уверен је амбасадор Боцан Харченко:

- У социјалном и економском смислу биће и више запошљавања и више могућности за непосредне делатности јер мислим да је ово веома значајно за регију Бијељине као и за Републику Српску.

Ипак, поред свих инвестиција и добрих пословно-пријатељских веза између две земље, извоз робе из Републике Српске у Русију је занемарљиво мали, односно на нивоу статистиче грешке. Решење проблема ниске робне размене и слабог извоза се види у оснивању заједничких руско-србских предузећа и укрупњававању капацитета у Републици Србској, истакао је председник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић:

- Они би на тај начин, користећи своју инфраструктуру на тржишту Руске Федерације обезбедили пласман оних роба коју ми можемо овде заједнички да произведемо.

Да би се укрупнили капацитети и модернизовала производња и побољшао квалитет пољопривредних производа неопходна су финансијска улагања. Предложено је и то да Руска државна банка омогући повољне кредите за привреду и пољопривреду Републике Српске, да би се роба потом извозила на руско тржиште.

Амбасадор Харченко је такође изјавио да је сваки руски пројекат који се реализује у Републици Србској дугорочан и да ће бити завршен, без обзира на светску економску кризу и да видљив резултат није могућ преко ноћи, али је уверен да ће га бити, рекао је Харченко у Бијељини на јавној трибини "Русија – Република Србска, економска сарадња".

Оживљавање пољопривреде у Републици Србској и мере две државе у том смеру, као и продаја целокупног произведеног пољопривредног капацитета је кључ финансијског саомоодржања и стабилности Републике Српске.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2013_11_06/Rusija-najvazhniji-spoljnotrgovinski-partner-Republike-Srpske/