«Свети Јуда» испробао чврстину Европе

04-11-2013 07:47:33 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ретки по снази ураган задесио је земље Западне и Северне Европе. Најмање 15 људи у различитим земљама, укључујући једног Руса, постали су жртве елементарне непогоде. У Енглеској, која је прва осетила напад урагана, назвали су га Свети Јуда – 28. октобра се светкује тај апостол. Брзина ветра унутар урагана, који је настао над Атлантским океаном, и стигао до Урала, достизала је 44 метра у секунди. Ветар је превртао аутобусе, рушио зидове, грађевинске дизалице, рекламне конструкције. Може ли се говорити о расту броја таквих опасних појава у Европи?

Оставивши за собом жртве у француској Бретањи и Нормандији (тамо је погинуо један човек), у Лондону и Источном Сасексу (тамо је погинуло 4 човека), Данској (један погинули), ураган је преко југо-западне обале Шведске, Летоније, Литваније и Естоније стигао у руски Санкт-Петербург, где је изазвао подизање водостаја у реци Неви, пореметио снадевање струјом. Он је обухватио такође Псковску, Новгородску, Тверску област и Карелију.

Када је стигао у Русију, ураган је имао много мању снагу, мада је у скоро хиљаду и по насеља, где живи више од 81 хиљада људи, ветар имао брзину до 25-28 метара на секунд. Говори директор Хидрометеоролошког центра Русије Роман Вилфанд:

- Вантропски циклон је настао у Исланду. То је управо рејон циклогенеза, што је повезано с сасвим природним узроцима. Између веома хладног Гренланда и топле Голфске струје увек настају циклони. Исланд је једнако удаљен од та два географска објекта. Циклони имају различиту интензивност. У овом случају је то био веома дубок циклон. То значи да је у његовом центру био веома низак притисак. Када се формира дубоки циклон, увек дува јак ветар. Професионални метеоролози обично не пружају вантропским ураганима имена. За разлику од тропских, који се идентификују сваког момента њиховог постојања, нетропски се постепено деле на неколико циклона. Ако се циклону додели име у моменту настанка, није јасно, што да се ради с његовим остацима. Међутим, испало је да постоји занимљива пракса куповања имена за циклоне.

Постоји комерцијална делатност, коју је увео Берлински универзитет. Сваки грађанин Немачке и других земаља може, када плати неки износ, да добије име циклона. То је комерцијална делетност, према којој се односим веома критично.

Према популарној теорији, глобално отопљавање климе води повећању броја опасних природних појава - урагана, суше или пљускова. Истовремено, према речима Романа Вилфанда, вероватно је повећање броја опасних регистрованих појава повезано с развојем технологија посматрања. Поред традиционалних метеоролошких станица створена су нова информативна средства (сателити и радари), која омогућују скенирање буквално читаве атмосфере. Другим речима, током последњих 20-30 година битно се повећао обим информација о метеоролошким појавама – човечанство их данас боље разуме.

Према речима Романа Вилфанда, до настанка циклона на северу Атлантика долази редовно и доста често. Сваки двадесети у просеку има снагу попут недавног. Дакле, у блиској будућности нису искључене нове посете разгневљених светаца.

Ксенија Фокина,