Озарени анђео: између моралности и профита

02-11-2013 11:49:14 | | Глас Русије, фото: Православие.Ru/ vostok.rs |


Добар филм се враћа у Москву. Данас се у руској престоници отвара Међународни добротворни филмски фестивал Озарени анђео. Сваке године форум посећен добром филму постаје све масовнији. Овог пута он приказује 168 филмова.

Филмски форум се одржава под покровитељством његове светости патријарха све Русије Кирила. Фестивал има и световне покровитеље – Светлану Медведеву, супругу премијера Русије, и министра културе Владимира Мединског. Али интересовање публике и филмских стваралаца за Озареног анђела одређује се пре свега посебном тематиком усмерном на добро. Мада није тако лако одредити шта је то добар филм. Један од организатора филмског фестивала, игумар Кипријан, размишља на ову тему овако:

- Често су ми говорили: Ако је филм масован и доноси профит, он је обавезно неморалан. Нисма схватао. И смисао нашег фестивала, његова тешкоћа је у томе да се нађу филмови који би могли да споје духовно-морална начела у хероју и сижеу. Да то буде занимљиво масовној публици, да тај филм још доноси профит, то је врло тешко.

Многи сценаристи су уверени да у заплету треба да буде конфликт у чијој основи је нешто што обавезно пада у грех и зло. Игуман Кипријан принципијално се са тим не слаже. Он тврди да природа конфликата може да буде различита. А ако се појави тема борбе противзла, нека ипак победи добро као у лепој бајци. Ми желимо да направио неку концепцију, методологију доброг филма, каже игуман. И верујемо да се може и без тешке прљавштине направити добар филм за масовну публику.

Фестивал ће отворити руски филм под називом Земља добре деце. 2010. године на конкурсу сценарија који се одржава у оквиру фестивала Озарени анђео, Ана Старобинец која је смислила ову причу добила је гран-при, а читав филмски тим новначну премију за снимање филма. Филмски експерт Андреј Русанов врло је задовољан тиме како је сценарио реализован на екрану:

- За више од 10, можда и 15 година то је први добар, скуп, прави дечији филм који не тежи ни да се мази, ни да кокетира, ни да моралише. То је потпуно породични, универзални филм, јасан свима. Уз то он је направљен са таквим холивудским размахом...

Заплет је следећи: уз новогодишње одбројавање породица која се уморила од несташне ћерке замишља жељу да се наредне године код њих појави „добра девојчица“... И добија... безосећајног робота из земље добре деце. А са малом јунакињом која остаје у старој години дешавају се најневероватније догодовштине. Режисер Олга Каптур у интервјуу за Глас Русије прокоментарисала је свој филм овако:

- Трудили смо се да пренесемо одређене смислове на разним нивоима који би привукли публику разног узраста. То је необична прча. Један од првих пројеката у Русији у којем се користи тако много графике. у којем постоје анимирани лиови који делују са живим људима.

Аутор филма се нада да ће публици бити занимљиво да види овај вешто створен, насликани свет добре деце. И да схвати колико је свет живих људи са свим њиховим недостацима бољи и богатији.

Карина Ивашко,