Извоз „Калашњикова“: Концерн шири тржиште

01-11-2013 11:26:56 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Концерн „Калашњиков“ шири извозну линију бојевог оружја. Карабин КС-К, малокалибарска снајперска пушка СВ-99 и митраљез „Витез-СН“ су декретом председника Русије стављени на списак производа намењених извозу. Повећање продаје производа новооснованог концерна „Калашњиков“ ће омогућити финансијску стабилност компаније.

За 65 година, колико је прошло од када је завршено тестирање АК – првенца у породици „Калашњиков“, ова марка је постала једна од најпознатијих у свету оружја. Истовремено, у постсовјетском времену су и сам бренд и фабрике које производе Калашњиков имале тежак период.

Руска армија и полиција практично нису куповале оружје, па је основни приход компаније, који је обезбедио преживљавање фабрика, био извоз оружја у иностранство, укључујући и САД. Амерички корисник, који је већ био упознат са страним клоновима „Калашњикова“, је заинтересован дочекао појављивање оригиналног производа. Данас се већ може говорити о одређеној репутацији руског оружја на америчком и другим страним тржиштима, сматра генерални директор руске групе за наоружање у компанији „Промтехнологије“ Алексеј Сорокин.

- На Западу постоји стереотип о руском бојевом оружју. То је једноставно, прилично јефтино оружје. Направљено помало грубо, оно није јако тачно, али је по правилу сасвим употребљиво и врло поуздано. Тако о њему мисле на Западу. Истовремено, оно има свој одређени удео. И тај удео је буџетски. Конкуренција се огледа пре свега у цени, као и у поузданости и имиџу.

Ако говоримо конкретно обрасцима оружја који су додати на списак за извоз – карабину 18,5 КС-К (ловачки калибар 12), малокалибарској снајперској пушци СВ-99 са мецима 22LR и митраљеза „Витез-СН“, онда највише шансе да успешно стартује на тржишту, према мишљењу стручњака, има последњи названи. „Витез-СН“ је направљен на основу пиштоља-митраљеза ПП-19 „Бизон“ из 1993. године, и од њега има бољу ергономију и поузданији шаржер.

Успостављање стабилне продаје оружја иностранству је, без сваке сумње, важно за финансијску стабилност недавно основаног концерна „Калашњиков“. Истовремено је потребно променити политику промовисања производа, сматра војни експерт, главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Короченко.

- Наша очекивања у области извоза малокалибарског оружја се првенствено базирају на концерну „Калашњиков“ који треба да буде главна ефективна структура са одговарајућим светски познатим брендом. Ширење извозне линије је добра ствар, али је важније оснивање концерна. А, да би се освајало тржиште у овој области потребна је координирана државна политика.

Потребно је додати, да су сви велики произвођачи оружја имали проблеме са проналажењем новог тржишта после завршетка хладног рата. Данас цивилно тржиште доноси главни профит не само „Калашњикову“, него и водећим западним произвођачима. Руски произвођачи су пронашли своје место на међународном тржишту, међутим, његове границе су очигледне. Озбиљнији пораст производње и продаје је могућ уз даљу либерализацију унутрашњег тржишта малокалибарског оружја, који се за сада развија под условима великих ограничења. Разумна либерализација ових ограничења, неопходне законске ревизије и промене у постојећој судској пракси у области стрељачких спортова, лова и самоодбране су један од главних услова за развој тржишта оружја и за пораст производње оружја у Русији.

Илија Крамник,