Нова олимпијска банкнота

01-11-2013 10:52:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Централна банка пустила је у оптицај олимпијску банкноту од сто рубаља. На јединственој плаво-зеленој новчаници вертикална је слика сноубордисте са планинама изнад Сочија у позадини. Наредних дана меморијалне банкноте ће се појавити у свим регионима земље.

То је прва у историји Русије, а друга у свету, олимпијска банкнота. Пре тога меморијалне новчанице су емитоване само 2008. у част Пекиншке Олимпијаде. Према речима аутора скице за банкноту, студента Петербуршке академије уметности Павла Бушујева, прво је он хтео да представи клизачицу, али затим је решио да буде оригиналан и изабрао је вертикални формат и фигуру сноубордисте у скоку. На другој страни новчанице предтављена је жар-птица, која лети изнад стадиона у Сочију. Нова новчаница од сто рубаља испала је јединствена по свим параметрима, каже председник Управе Савеза бијатлноиста, магистар историје Александар Баранов.

- Она ни мало не личи по дизајну на друге новчанице Банке Русије које су емитоване пре тога. Зато што је то прва меморијална новчаница РФ, друго она је посвећена Олимпијади, треће: представљен је сноубордиста. То је нови олимпијски вид спорта, врло популаран међу омладином, који су решили да овековече на новчаници.

Укупан тираж нових новчаница је најмање 10 милиона. Од данашњег дана сваки становник Русије може једноставно да добије као кусур нову новчаницу од сто рубаља. Ипак део тиража је изашао у поклон-паковању. Ове новчанице ће се продавати у специјалним продавницама као олимпијска симболика. Колекционари су већ почели лов на њих, каже интернет-експерт Јуриј Гукасов.

- Многи колекционари сакупљају банкноте посвећене спортској тематици. Банкноте претходне Олимпијаде су постале реткост и коштају много. На њима је представљен стадион. Сада оне коштају на десетине и стотина пута више него номинал од 10 јуана.

Осим необичних банкнтона Централна банка је пустила у оптицај и преко 40 видова меморијалних и инвестиционих монета са симболиком Олимпијских игара.

Марија Баљабина,