Налазите се на страници > Почетна > Економија > Ко гуши руски извоз?

Ко гуши руски извоз?

01-11-2013 09:02:42 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Министарство за економски развој Русије само од почетка године забележило је 78 ограничавајућих мера које предузимају државни органи 17 земаља света против руске робе. Максимална количина ограничавајућих баријера делује у ЕУ, Украјини, у САД и Белорусији. Више од половине свих важећих антидампинг мера уведено је против увоза руских метала и предмета од њих. Друго место заузимају минерална ђубрива. Какве су то мере и како оне утичу на пласман руске робе у иностранству и зашто не делују правила слободне конкуренције?

У току масовних трговинских ограничења која важе у 17 земаља света, Русија сваке године губи милијарде долара. Меутим, као члан СТО, Москва има једнака права са осталим члановима ове организације. У пракси ограничења настављају да делују. Административне мере, антидампинг истраге, разне квоте и свемогуће техничке баријере буквално гуше руски извоз. Према речима начелника одељења за активне операције банке Финансијски стандард Романа Андрејева, већи део чине антидампинг истраге које се воде углавном у ЕУ.

- Према подацима Министарства за економски развој и према подацима неких других, независних извора, годишњи губици због ограничавајућих мера износе од једне до две милијарде долара. Што је прилично много, узимајући у обзир не баш велик извоз.

Ограничења се обично тичу оних сфера где је висока конкуренција, на пример метали или ђубриво – и где нико не поседује предност. Зато није случајно што разне земље покушавају да заштите своја тржишта директним или индиректним протекционистчким мерама, сматра професор катедре за тржишта фондова и тржишта инвестиција Високе школе економије Александар Абрамов. Према његовом мишљењу, најбољи начин борбе против оваквих мера је ступање у трговинско-економске блокове.

- Сада видимо формирање трговинског блока између САД и Европе, између земаља Азијског континента, Царинског савеза. Земље теже тешњим економским односима, како би као додатак СТО био успостављен повољнији режим трговине за произвођаче који улазе у ове трговинске споразуме.

Међутим, по оценама абрамова, директни губици Русије од протекционистичких мера могу да достигну 20 милијарди долара.

Које мере ће предузимати Русија поводом незаконитог ограничавања од стране великих потенцијалних тржишта? Роман Андрејев сматра да питање треба да се решава на врху:

- Ступили смо у СТО и половина ових мера, посебно антидампинг мера, које спречавају извоз руске рубе, у принципу је незаконита. Планирамо да се жалимо на СТО, припремамо доказну базу. Али колико дуго ће тећи сама истрага, за сада је тешко рећи. Мислим од једне до три године, узимајући у обзир чињеницу да, рецимо, ЕУ одлично схвата да већина њихових мера је потпуна глупост, и они немају право да их уводе. Али пошто нема договора на нивоу влада, нема састанака на врху за регулисање тих питања, све то ће се радити доста дуго, док Русија не заузме активнији став по том питању.

Руски економисти су забринути насталом ситуацијом. За годину дана чланства у СТО Русија је у губитку: извоз ометају ограничења и пад цена енергената, а прилив увозне робе се, напротив увећао, као и њена цена.

Ксенија Фокина,