Русија и Индија проширују војно-техничку сарадњу

31-10-2013 10:47:35 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Посета индијског премијера Манмохана Синга Русији ће значајно унапреди руско-индијску војно-техничку сарадњу на неколико фронтова. Лидери две земље су разговарали о напретку на два главна заједничка пројекта – ловцу FGFA пете генерације и вишенаменском транспортном авиону МТА, као и о предаји Индији на лизинг још једне руске нуклеарне подморнице.

Претпоставља се да ће Индија добити на лизинг недовршену вишенаменску нуклеарну подморницу пројекта 971 "Ирбис". Брод је почео да се гради после распада Совјетског Савеза у 1994. према побољшаној верзији 971И. Касније, изградња је била обустављена и брод је остао у Амурској фабрици на руском Далеком истоку. Индија ће финансирати завршетак брода и добити га на лизинг. С обзиром да је изградња "Ирбиса" почела пре много година, пројекат брода ће бити побољшан према захтевима индијске стране.

Почетком 2012, индијска морнарица је већ добила од Русије нуклеарне подморнице пројекта 971 "Нерпа" у закуп на период од 10 година. Трошкови закупа брода, који су у Индијској морнарици добили име "чакра", износе 970 милиона долара. Индијска морнарица већ гради серију својих подморница Arihant, које носе, упоредо са балистичким ракетама, значајан број крстарећих ракета и торпеда.

У блиској будућности, Индија ће имати прилику да створи сталну флоту подморница, која ће бити спремна да изврши борбене мисије, чак и када један од бродова буде на ремонту. Јачање нуклеарне подморничке флоте ће надокнадити губитке од недавне катастрофе на индијској дизел-електричној подморници Sindurakshak.

Рад на заједничком ловцу и транспортном авиону се наставља, уз активно учешће групе индијских инжењера. За овакве дугорочне програме је важна потврда посвећености руководстава њиховим циљевима, и способност за решавање спорова на највишем нивоу.

У исто време, постоји велики број нових пројеката о којима се може разговарати, чак и без доношења коначне одлуке. Русија се припрема да учествује на неколико важних тендера у Индији: на испоруци нових дизел-електричних подморница и нових против-авионских ракета кратког домета. На први тендер Русија нуди своје најновије подморнице "Амур-1650", а на други избор комплекса "Тор-2МE" и "Панцир-С".

Низ пројеката је у току. Између осталих, у новембру ће Индији бити предат носач авиона "Викрамадитја", Русија помаже индијској страни у изградњи другог носача авиона, а испоручиће јој и палубне авионе. Наставља се испорука оружја индијском ратном ваздухопловству према ранијим уговорима.

Генерално, Индија је најближи и најпоузданији партнер Русије у сфери војно-техничке сарадње, и још од совјетске ере добија такав приступ руској војној технологији, који нема ни једна друга земља. У будућности, стране ће развијати сарадњу од простог извоза оружја ка дубљој индустријској сарадњи и заједничким пројектима.

Василиј Кашин,