Крај техносвета: веровати или не?

30-10-2013 10:30:18 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Према мишљењу угледних америчких научника, основни фактори глобалног економског раста су себе исцрпли. У првом реду то се тиче оног фактора, који је покретао економију од средине 90-их, тачније НТР и конкретно информационих технологија.

Већ средином 2000-их година истиче се смањење инвестиција у ИТ, такође пада њихова ефикасност. Другим речима развој информационих технологија престао је да буде мотор развоја производње како у нациналним, тако и у светским размерама. Што се тиче принципијално нових технологија, наводи изјаве Гордона и Коуена агенција пословних новости Финмаркет – чак њихове могућности су исцрпљене.

Не стоје боље ствари ни у другим сферама које треба да убрзају економски раст или макар да осигурају превладавање глобалне финансијско-економске кризе – настављају да плаше научници. Између осталог пада удео радно способног становништва.

Као што се зна, најактивније људи раде између 25. и 54. године. И ако се узму подаци за САД, испашће да у 2010. години удео људи овог старосног интервала изнела је 41,2%. А већ до 2020. он ће износити 38,4%. То ће довести до тога да до 2020. године зауставиће се раст квалитета радне снаге. То ће изазвати проблеме са продуктивношћу рада и другим факторима без којих се не може говорити о превладавању кризе.

Шта да се каже - слична размишљања делују убедљиво. Ипак збуњује што се апокалиптичке прогнозе појављују у свету са истом периодичношћу са којом и саме економске кризе. Ипак после сваке кризе наступао је период обнове и новог раста, а на песимистичке прогнозе се деликатно заборавља. Професор руске Финансијске академије Борис Рубцов у разговору за Глас Русије претпоставио је да тако може да се деси и овог пута. По његовом мишљењу, треба више слушати угледне међународне специјализоване институције као што је ММФ, а не драматичне сценарије које износе појединачни, макар и познати експерти.

- Ја, отворено говорећи, ипак не видим разлоге за изјаве о томе да предстоји нова велика депресија. То противречни прогнозама ММФ. Све ове прогнозе не говоре о томе да нас у наредним годинама чека понављање велике депресије.

Индикативно је што сами аутори песимистичких сценарија опрезно остављају себи простор за маневар у случају грешака. Они указују да мада тренутно престају да делују све главне компоненте које су осигуравале економски раст у 20. веку, није искључено да ће нека од ових компоненти убудуће почети озбиљно да расте. А то ће са своје стране аутоматски убрзати напредак економије.

Петар Искендеров,