Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Да се не заборави

Да се не заборави

27-10-2013 12:58:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Да се не заборави. Под таквим називом је одржан у Руском Дому у Београду концерт, посвећен 69. годишњици ослобођења града од немачко-фашистичких освајача.

Организатор концерта, Друштво србско-руског јединства, спроводи различите акције, повезане с ослобођењем Београда. Без обзира на различите сфере делатности, акције, уприличене том датуму, имају за њих посебан значај. Говори председница Друштва србско-руског јединства Десанка Миленковић.

- Уопште је то посебан значај, кад неко дође, кад неко вас ослободи, а ви заборавите. Ми се трудимо да то буде овако квалитетно, да то буде концерт или неко добро поетско веће где су заступљени србски и руски поете. Ми имамо јако добар одбор за културу. Ту су сви наши баш овако значајни уметници. Ми смо увек задовољни када је нама сала пуна. А сала је била дупке пуна. Концерт је био заиста врхунски. Иначе је наша позната виолинисткиња Тања Олујић са корепетиторком Даријком Пауновић и направили су заиста максимално што је могло у том делу. Ветерани то поздрављају али тешко могу да дођу, они су стари људи. Међутим они су јако задовољни што ми то негујемо и водимо рачуна о томе. Тако да им је то јако драго.

Шта ви сматрате, да ли се у србском друштву додељује пажња годишњици ослобођења Београда?

- Ослободиоцима Београда обавезно сваког 20. октобра праве се манифестације. Окачени су плакати били на доста јавних зграда у Београду. Тако да се знало о томе. Онда је и телевизија „Студио Б“ дала приказ. Тако да није прошло без значаја. Ми као организација једноставно с обзиром да негујемо традиције. И ово је једноставно уврштено у наш стални програм. Некад скромније, некад боље, како кад буде, али у сваком случају се обележава тај датум.

Григориј Соколов,