Отворена ревија руског филма

25-10-2013 10:58:18 | | srna.rs/ vostok.rs |


Секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ Василиј Дуљњев отворио је у Дому омладине у Зворнику Ревију руског филма и изложбу фотографија Валентине Терјешкове.

Дуљњев је рекао Срни да је развој културе један од приоритета у раду руске Амбасаде.

"Знамо да стара совјетска и руска модерна кинематографија спада међу најбоље у свету и с радошћу широм БиХ и Републике Српске показујемо ове филмове", истакао је Дуљњев, који је и аташе за штампу у Амбасади и изасланик руског амбасадора Александра Боцан-Харченка.

Он је навео да кроз ревије и изложбе желе да поруче да је култура Руске Федерације огромна.

"Жеља нам је да се што више људи широм Републике Српске и БиХ упозна са нашом културом, да знају шта је модерна руска кинематографија", нагласио је Дуљњев.

Он је додао да ове догађаје у БиХ већ шест година организују у сарадњи са идејним творцем ове врсте изложби и ревије Жељком Стојановићем, а од прије три године и у Зворнику.

Стојановић је рекао да култура повезује народе и земље, али и да отвара врата за неку привредну, економску, па и научну сарадњу.

Ревија је отворена филмом "Брестовска тврђава".

Вршилац дужности директора Дома омладине Душан Петровић најавио је да ће бити приказани и филмови "Москва сузама не вјерује", "12", "Возач за Веру" и "Чајковски".

Све пројекције су од 19.00 часова, а улаз је бесплатан.

Ревија ће трајати до 27. октобра, а изложба, која је посвећена педесетогодишњици лета прве жене у свемир Валентине Терјешкове, до 1. новембра.