Фестивал са естетским и етичким смислом

25-10-2013 10:19:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Владимир Спиваков позива - плакати с таквим називом су се поново појавиле у Москви. Чувени руски музичар већ 7. година узастопце одржава у главном граду свој јесењи фестивал, позивајући истакнуте музичаре из читавог света. Ове године ће фестивал трајати месец и по дана, он обухвата 12 концерата.

Главни учесник концерата ће бити Национални филхармонијски оркестар Русије, којим Спиваков руководи. У септембру је колектив прославио 10. годишњицу, у част тог јубилеја је маестро саставио програм фестивала и позвао своје пријатеље - звезде светске извођачке уметности. Међутим, то нису само пријатељи и изврсни уметници, сматра Спиваков.

- Сваки позив солиста није случајан. То су персонифицирани позиви. У уметности данас има мало личности… Позвао сам личности.

У крупне уметничке личности Владимир Спиваков сврстава, например, 36-годишњег диригента Тугана Сохијева. Он ће доћи на фестивал заједно с француским колективом, којим управља већ у току неколико година - Националним оркестром Капитолија Тулузе. Многи руски музичари остварују каријеру на Западу случајно, на рачун различитих околоности: шарма, среће, захваљујући нађеном добром агенту, који се бави његовом каријером. Туган Сохијев је прави уметник. Без сумње, права светска уметничка личност је и истакнути немачки певач Матијас Герне, којег су Московљани већ упознали.

- Већ сам други пут у Москви заједно с Владимиром Спиваковим. Импресиониран сам како је публика пратила концерт – страствено и заинтересовано. Тако нешто ретко видим у светским концертним салама.

Иначе, и програми концерата, веома промишљени, филозофски разборити, као код Владимира Спивакова, такође је ретка појава.

Коментар Владимира Спивакова.

- Сваки програм је промишљен да би одговарао и стилском, и естетском, и етичком смислу, што је за мене веома важно. Проограм Вагнер-Малер-Шостакович је први. За њега се могу употребити речи, којима је Шостакович описао свој животни пут. Фактички је то животни пут сваког талентованог уметника. Пет животних међа су: Мудрост. Љубав. Стваралаштво. Смрт. Бесмртност.

Конкретно, у првом фестивалском програму ће бити изведена Пета симфоноја Шостаковича. О тој музици Спиваков каже:

- Као што се данас каже, то је споменик тоталитаризму. То је тако. Међутим, Шостакович није откривен до краја. Он има толико унутрашњих симбола, унутрашњих веза, непојмљивих ствари. Зато сваки пут, када се обратим његовом стваралаштву, налазим нешто ново. Чини ми се да је то дубока аутобиографска композиција, тим пре, што се он на крају обраћа теми, која је већ била присутна код њега.

Маестро помиње циклус романси, које је Шостакович компоновао за стихове класика руске поезије Пушкина. Тамо има речи: Уметник-варвар лењом кичицом црни слику генија, те свој незаконити цртеж на њој бесмислено црта. Владимир Спиваков сматра: идеја ове песме је у томе, што уметност мора да побеђује. Оно, што ствара прави уметник, бесмртно је.

Наталија Виктотова,