САД: Дефолт је прошао. Живео дефолт-2014

21-10-2013 08:48:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Републиканци и демократе у америчком конгресу заједничким напорима су спречили технички дефолт. Барак Обама је потврдио компромисну одлуку, коју је усвојио конгрес ноћу 17. октобра. Одговарајући документ обнавља финансирање владе до 15. јануара 2014. године и дозвољава Министарству финансија да позајмљује новац све до 7. фебруара. Средином децембра ове године комисија за усклађивање, која ће се састојати од демократа и републиканаца, мора да припреми реални буџет. Чланови конгреса су свесни апсурдности протекле ситуације, они се надају да ће успети да се избегну њено понављање. О томе, например, после усвајања компромисне одлуке рекла је сенатор-демократа Пати Миреј.

- Ова се прича сувише продубила, заузела сувише много времена, многе породице су пострадале због тога, што смо дуго тражили компромис. Данас су републиканци видели реалне последице затварања владе. Надам се да они неће бити толико луди да то понове у будућности. Данас је очигледно да горња граница државног дуга мора да буде подигнута, а не сме да буде искоришћена као инструмент ради постизања политичких циљева.

Демократе иначе представљају резултат супротстављања као победу Обаме над републиканцима. Међутим, многи експерти не сумњају – буџетска борба ће бити настављена. Према мишљењу директора аналитичког департмана компаније United Traders Михаила Крилова, то ће се десити већ средином јануара, када се завршава финансирање федералне владе САД.

- Дакле, у наредно време ћемо видети наставак дебата око кључног нацрта закона о медицинском осигурању. Изгледа да ће следећи компромис бити заснован на неким уступцима у сфери медицинског осигурања и, вероватно, у сфери социјалних трошкова у целини. Мислим да ће председник заузети чврст став по том питању, значи, следећа рунда преговора о дефолту и горњој граници државног дуга је практично гарантована.

Међутим, у осталом свету око САД очекивање или дефолта, или срећног резултата достигло је, вероватно, врхунац. Рецимо, Пекинг, деликатно користећи припадника државне информативне агенције Синхоа, предложио је да се свет деамериканизује. Уствари је реч о увођењу нове резервне валуте и формирању светског финансијско-економског система, не везаног с доминирањем долара.

Карактеристично је да је данашња буџетска криза у САД-у изазвала у експертној заједници нове сумње и у ефикасност америчког политичког система. Редовне дискусије око буџета и горње границе државног дуга пре свега су повезане с политичким процесима у САД-ама. Према мишљењу директора аналитичког департмана, систем има своје предности само у условима стабилне економије. У данашњој ситуацији, када настаје маса спорних момената, те има што да се дели, настаје ефекат надметања, - рекао је Рожанковски у интервјуу Гласу Русије.

- Данас у Конгресу иницијативе једне странке наилазе на бесомучни отпор друге. Мој рецепт као економисте је формирање неке мање треће странке, која ће такође имати одређени број места и у сенату, и у дому представника, за чије ће се гласови борити демократи и републиканци. Онда ће данашње политичке снаге бити приморане да полазе од здравог разума, логике, тачније прилазе предвиђању последица њихових законодавних иницијатива.

Многи аналитичари су убеђени да ће размимоилажења републиканаца и демократа о буџету, држвном дугу и другим питањима заиста водити настанку на поличком пољу треће, допунске снаге, која ће моћи да уравнотежи спорну ситуацију. Постоји вероватноћа да ће такву улогу играти либертаријанска странка.

Како Американци намеравају да решавају главни проблем, повезан с непрекидним растом ионако огромног државног дуга, нажалост, не може да прогнозира ниједан експерт. Дакле, честитамо свима нову финансијску годину у САД-у.

Никита Сорокин,