БРИКС - савез реформатора светске економије

19-10-2013 04:29:46 | | Глас Русије, фото: Анна Форостенко / «Голос России»/ vostok |


Задатак који стоји пред чланицама БРИКС (Бразил, Русија, Кина, ЈАР, Индија) је да остваре синергију националних економија ради заједничког реформисања светског финансијског и економског система. О овоме су у Москви говорили учесници међународне конференције, посвећене перспективама сарадње дражава чланица организације.

Током 12 година постојања БРИКС се претворила у утицајну међународну организацију, која чини тј обухвата 43% становништва и четвртину светске економије. При овоме, улога коју организација може да игра на светском финансијском систему могла би бити значајно већа, примећује историчар, председник Фонда „Јединство у име Русије“ Вјачеслав Никовнов:

- У сваком случају, удео БРИКС у светским финансијским институцијама- и у Светској банци и у Међународном монетарном фонду су ниже него што је њихова реална „тежина“ у светској економији. А САД се активно противе да БРИКС више и активније учествује пропорционално својој реалној моћи.

То је разумљиво, јер управо земље чланице БРИКС постављају циљ- трансформације садашњег макросистема у чијем центру се налазе САД и ЕУ, и који многи називају Евро-Атлантски. Говори амбасадор за посебна питања Министарства спољних послова Руске Федерације Вадим Луков:

- БРИКС- то је савез држава које су се окупиле како би стратешки заједно радиле на дубокој реформи међународне финансијске и економске архитектуре. Пред нашим државама стоје општи циљеви које можемо кратко назвати- изазови модернизације.

Важан корак ка приближавању економија Бразила, Русије, Индије, Кине и ЈАП може бити стварање заједничке банке над чиме се сад ради. Говори Вјачеслав Никонов:

- Капитал од 50 милијарди долара- то је прилично велика сума која може бити искоришћена како за развој самих држава БРИКС, тако и зарад међународног развоја уопште. Подједанко је важан и Стабилизациони фонд БРИКС који би имао капитал 100 милијарди долара и који би требало да буде коришћен у случају недостатка ликвидности на светским тржиштима.

Одлука о формирању је била донесена током самита „групе 20“ у Санкт Петербургу. Сада је на снази негде око 20 видова сарадње у оквиру БРИКС организације, почевши од самита шефова држава до експертског дијалога.

Влад Гринкевич,