Инсулин у таблетама – реалност наших дана

15-10-2013 12:01:23 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Дугоочекивани инсулин у таблетама може постати реалност већ крајем ове деценије. Стварање овог препарата истовремено су почели данска фармацеутска компанија Novo Nordisk и израелска Oramed Pharmaceuticals. Да ли ће проћи клиничка испитивања таблете инсулина, и шта је боље за здравље пацијента – мишљења износе експерти „Гласа Русије“.

Проблем прекомерног садржаја глукозе у крви уз помоћ ињекција инсулина, човечанство је одавно решило. Ово је болан начин, и истовремено је пропраћен ризиком инфицирања. Али жеља болесника са дијагнозом шећерна болест да примају инсулин у облику таблета до сада се није остварила. Научници разних земаља били су окупирани овим проблемом, али нико није успео да добије позитиван резултат,- говори директор за истраживања и консалтинг компаније „Фармексперт“ Николај Беспалов.

- Проблем је у природи овог препарата. То је беланчевински препарат. Беланчевина, приликом гутања, раствара се ферментима, које садржи желудачно-цревни тракт. Људи се труде да нађу нека решења овог проблема. Били су предлози увођења инсулина у организам путем инхалације.

Руски научници су пробали начин уношења инсулина преко назалног спреја. Овај, наизглед практичан начин, био је одбачен, јер се испоставило да је немогуће прорачунати, која ће доза препарата доспети на слузокожу носа. Још једна разрада руских фармацеута су инсулинске преоралне капсуле са хидрогелом. Полимерски омотач (капсуле) спречава разлагање инсулина у желуцу, и дејство препарата почиње у танком цреву. Међиутим, за постизање потребног ефекта потребно је 20 пута више инсулина, него што је потребно за ињекцију. Метода је патентирана, али није добила препоруку за широку примену.

Која је замисао данских и израелских научника – тренутно није потпуно јасно. Резултати клиничких испитивања још увек изостају. Али уколико све крене добро, и фармацеути успеју да докажу ефикасност таблета инсулина, као и то, да нема никаквих нуспојава, - препарат ће бити на располагању свим пацијентима крајем ове или почетком идуће деценије. „Гласу Русије“ то је саопштио извршни директор Oramed Pharmaceuticals Надав Кидрон.

- Сваког дана примам писма електронском поштом од људи, који су у интернету прочитали неке чланке. Они пишу: „Да ли имате преорални инсулин. На који начин се могу наручити ваше капсуле?“ Одговарам, да, имам капсуле за оралну примену. Могу да их продајем већ данас. Једини разлог, који спречава продају, је тај, да треба да добијемо одобрење Агенције за контролу прехрамбених производа и лекова, а то је дуготрајан поступак, који предвиђа широко тестирање.

У сваком случају сада то није питање живота и смрти. Средство за дијабетичаре откривено је 1922. године. Од тада нема замене инсулину. Једина је разлика у начину примене, истиче експерт у области регулисања тржишта лекова Јелена Вољска.

- Сваки нови облик је усмерен искључиво на потрошачке особине. Односно да препарат буде практичнији за примену него раније. Практично целокупан развој облика лекова наводи управо на ову чињеницу. Када се уједно са таблетама производе за топску примену фластери, који се лепе на руку и преко коже се уводи потребан препарат. А за децу, на пример, производе се сирупи и микстуре, које је лакше гутати и имају далеко пријатнији укус. Тако да у овој ситуацији то није револуција. То може пружити одређену предност у маркетингу, али и обичан инсулин неће нестати.

Када је човек принуђен сваког дана да прима по неколико ињекција, односно буквално да живи са ињекцијом у руци, комфорније уношење лека може да га приволи да зажмури на неке недостатке препарата. Так да у то време, док оболели дијабетесом критикују органе, задужене за давање дозволе за примену због потребних допунских испитивања, експерти позитивно прихватају толико детаљни поступак свих потребних тестирања. Јер основни принцип медицине је да се не сме нашкодити.

Наталија Коваљенко,