Космонауте ће заменити роботи

13-10-2013 10:24:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски научници су приступили тестирању првог домаћег робота-космонаута. У најскорије време андроид SAR-400 ће постати главни помоћник космонаута на Међународној космичкој станици. А касније се може десити да их потпуно замени на орбити.

Циљ сарадника НИИ Центра за припрему космонаута, где се тестира SAR-400 јесте истраживање могућности обављања операција лета уз помоћ робота, којим на даљину управља човек-оператер у такозваном копирном режиму, рекао је за „Глас Русије“ начелник одељења НИИ ЦПК „Гагарин“; Јуриј Сосјурка:

- Главни задатак робота је да буде помоћник космонаута у опасним или ванредним ситуацијама које су везане за обављање радова, где постоји вероватноћа да се добију неке болести или где постоји опасност по живот. На пример, у вези с дехерметизацијом или гашењем пожара и радом на спољашњој површини станице. На таквим местима би могли да се примењују роботи.

Андроид понавља покрете човека-оператера. Они се задају уз помоћ специјалног костима који облачи космонаут и који се преносе на робота посредством специјалног програмско-апаратског интерфејса. Космонаут добија могућност да обави радње ван граница МКС налазећи се у самој станици. Овакве манипулације може да обавља и оператер Центра за управљање летовима на Земљи. Да би се оствариле такве могућности приликом прављења робота његове карактеристике треба прилагодити операцијама које обавља, објашњава научник:

- Испитивања која се тренутно врше су друга по реду. Први пут смо само видели шта робот предтставља. А сад откривамо како може да ради с алатом, да обавља неке једноставне операције. Рецимо, премештање терета, рад с прекидачима, хватање алата – да га дода или стави на одређено место. Овакве просте операције робот може да обави уз помоћ монтиране руке.

Научници планирају да уведу андроиде у пилотирану космонаутику. До тога је, истина, далеко, признаје Јуриј Сосјурка:

- Ако на Месец будемо летели 30-их година, а на Марс – 50-их (а такве границе су сад планиране), на ове рокове можемо да се оријентишемо како бисмо робота ангажовали за радове на површини ових планета.

Што се тиче рада на МКС, „космонаут“ по имену SAR ће тамо кренути у наредне две године. Он ће правити друштво америчком роботу Robonaut, који већ функционише на орбити.

Јелена Ковачић,