Бели дом против Конгреса: под хитно је потребан посредник

12-10-2013 11:41:04 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Свет врло пажљиво прати ток буџетске борбе међу Белим домом и Конгресом и очекује још једно повећавање нивоа државног дуга САД. Несугласице између републиканаца и демократа, аналитичари са оне стране океана већ пореде са игром „руски рулет“. При најгорем сценарију, амерички проблем ће се одразити на читав свет.

Врло интересантно поређење овог чудног понашња америчких политичара са фаталним резултатима наводи британски часопис The Financial Times. САД су се, према писањима британског листа, већ поиграле 2011.године са лимитом државног дуга до смањивања кредитног рејтинга, према верзији рејтиншке куће Standard and Poors. Ипак, тада се то није обило о главу Америци.

За разлику од америчког буџета, говоре експерти, лимит државног дуга САД- веома је осетљиво питање за Русију, која добар део својих златновалутних резерви чува управо у облику америчких државних хартија од вредности. Зато, ако дође до пада вредности ових америчких облигација, онда ће и руске златновалутне резерве морати бити поново процењене. Тада се може догодити да оне просто буду „одуване“.

Уопште, експерти констатују, да у свету поводом ситуације у САД, влада прилична напетост. Обзиром да чак и људи веома блиски Вашингтону, нису у стању да једнозначно искоментаришу ситуацију, како онда власници дужничких инструмената у другим крајевима света могу да предвиде исход игре „руског рулета“ американаца са њиховом валутом.

Ипак, постоје и други погледи. Ни за свет, ни за саму Америку, садашња буџетска криза у САД није пресудна, сматра Наталија Карпова. Чак и ако дође до најнегативнијег сценарија, победник може бити Кина, обзиром на чињеницу да је Пекинг сакупио највећу резерву долара, рекла је Карпова у интервјуу за Глас Русије:

- Ако се и догоди, одједном, та озбиљна криза, то ће бити управо у оном моменту када Кинези просто избаце ту валуту на тржиште. Иако, за сада, то им није тако згодно. Но, тада ће бити све једно, на овај корак ће криза навести.

Укратко, ни један експерт у овом тренутку није спреман да гарантује тачност својих или грешке у туђим анализама. Према мишљењу неких, сада би требало сачекати и видети кога ће Бели дом и Конгрес изабрати за посредника у преговорима. Јер, чини се, за то је куцно час.

Никита Сорокин,