Kino. Загонетна руска душа. И не само то

09-10-2013 04:46:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Протеклог викенда је завршен први фестивал постсовјетског филма у Швајцарској "Kino. Филмови из Русије и не само из ње". Он је истовремено био одржан у Женеви и Лозани и обухватао 12 филмова, снимљених на територији бившег Совјетског Савеза. Овај фестивал је требао да буде прозор у совјетску културу, што је он безусловно постигао. Он је гледаоцима приближио Русију, помогао им да разумеју шта је у постсовјетском простору представљала реч "руски", поклонивши им богату и контрастну лепезу емоција.

Одлично састављен програм се састајао од ретроспективе филмова Валерија Тодоровског, филмова Александра Сокурова "Фауст" и Алексеја Германа "Мој пријатељ Иван Лапшин", филмова снимљених последњих година, који су већ стекли међународно признање.

Међународно признање, сада и у Швајцарској, стекао је казахстански филм "Часови хармоније" редитеља Емира Бајгазина. Овај филм је и постао победник конкурса. Специјалну награду жирија је добио руски филм "Приче" редитеља Михаила Сегала, а награду публике је добио руско-грузијски филм "Љубав са нагласком" редитеља Резоа Гигинеишвилија. Део назива филмског фестивала постсовјетског филма у Швајцарској - "и не само то" био је између осталог реализован кроз одржавање округлог стола у Лозани "Копродукција међу бившим републикама Совјетског Савеза". Његов водитељ - Жоел Шапрон, који више од две деценије доприноси популаризацији младих редитеља, експерт, одговоран за Источну Европу у организацији Unifrance (организација за популаризацију француског филма у иностранству) успео је да створи искрену и стваралачку атмосферу приликом разматрања питања сарадње филмских уметника бивших совјетских република после распада Совјетског Савеза. Како се остварује кооперација на постсовјетском простору данас, да ли је она успешна, како се остварује размена филмова - ова и друга питања су била предмет дискусије на округлом столу филмских редитеља Павела Лунгина, Резе Гигинеишвилија, Мурада Ибрагимбекова, програмског директора "Кинотавра" Ситора Алијева.

Редитељ светског гласа Павел Лунгин пришао је проблему шире: филмска уметност не може да се учаури у сопственом културном животу и проблемима, данас јој фали "светскост", о којој је говорио још Достојевски, рекао је Лунгин и наставио:

- Копродукција, чини ми се, то је ствар личне енергије, талента, шармантности редитеља и материјала, који он има. Иначе, то је закон читаве светске уметности. Уствари, ако имаш харизму и енергију, обавезно мораш да нађеш новац. Новца, уствари, данас има само у Русији и Казахстану. Казахстанци су главни партнери у копродукцији, они су већ покушали да остваре велике пројекте - национални еп са привлачењем америчких редитеља. Постоји неки реални комерцијални успех сарадње између Русије и Казахстана. Иначе, надам се да ће наше Министарство културе показати разум, политичку вољу, интелигенцију да би закључило можда и не најуносније, али корисне са културног и политичког гледишта уговоре с бившим совјетским републикама, јер се оне враћају својим изворима, враћају се Русији као и читава огромна арапска и афричка филмска уметност. Иначе, снимају се велики филмови, који остварују велике паре, пружају свежу крв и свежи поглед на свет.

Млади, помодни и доста успешни редитељ Резо Гигинеишвили је истакао да би сарадња у филмској уметности могла да допринесе стварању позитивног имиџа неке земље.

- На моју велику радост, у Грузији се снима велики број филмова за толико малу земљу. Данас на један диван начин наши редитељи обилазе свет и представљају интересантне и приметне филмове, али су то по правилу комерцијални филмови. "Љубав са нагласком" је ипак гледалачки филм, снимљен у различитим местима Грузије, сниматељи су стигли из Москве - то су други трошкови. Има и добрих арт-хаузних филмова. Они не траже велика улагања, например, хеликоптере или дизалице са три ступња. Када се изузме скупи технички арсенал, Грузија може да пружи одличну фактуру, није случајност, што овде снимају многи странци. Осим тога, грузијско Министарство културе изврсно се односи према свим стваралачким колективима - када је потребно, затварају се улице, организује се простор. Сви су свесни - за Грузију, која жели да се покаже, привуче туристе, филмска је уметност корисна ствар. Знам да се у последње време удвостручио број туриста из Русије, неки су молили да им покажу места, где се снимао мој филм. За мене је то највећа награда.

Да се вратимо главном делу фестивала постсовјетског филма у Швајцарској " Kino. Филмови из Русије и не само из ње". У свом иступању у Женеви чувени таст Резоа Гигинеишвилија - Никита Михалков је навео реали случај: једном, уморан од дугачких говора приликом једне филмске акције, неки је дечак устао и питао: Чико, кад ће се давати филм? Филмови су се на фестивалу демонстрирали - добри, различити, квалитетни. Није случајност, што је приликом затварања филмског фестивала францука глумица Фани Ардан рекла: Драго ми је што постоји такав фестивал руских филмова у Швајцарској. Он је омогућио да се култура постсовјетског филма открије западним гледаоцима, који му дуго нису имали приступ, учинио да су нестали сви клишеи, препреке, предубеђења.

Јекатерина Циплакова,