АТЕС: Бали се припрема за дочек лидера

07-10-2013 09:30:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Индонежански Бали биће ових дана домаћин водећег регионалног економског форума – самита АТЕС. Припремни састанци су завршени у суботу, 5. октобра. За недељу је планиран мали предах пред централни догађај – састанак на највишем нивоу (7. и 8. октобра). Укупан број учесника форума премашује четири хиљаде делегата земаља-чланица АТЕС.

Полицијски кордони, сарадници служби безбедности у цивилу, представници делегација и новинари – готово да се не виде људи који се овде налазе на одмору. Аеродром „Нгурах Раи“ уопште не личи на централни улаз у једно од најпознатијих светских летовалишта.

Индонезија, један од водећих привредних система Азије, налази се у самом срцу региона, чији ће проблеми и перспективе бити у центру пажње дискусија током самитских дана АТЕС. Догађај сличног нивоа први је у историји земље и њеног основног туристичког бисера – Балија. На острву је раније, 2011. године био одржан министарски састанак Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) и Источноазијски самит. Без обзира на скромно искуство и изузетно кратке рокове за припрему, Индонезија је успела добро да се припреми за одржавање данашњег форума, истичу експерти. На неки начин томе је допринео претходни самит, који одржан у руском Владивостоку и послужио као пример. На председника Индонезије Сусило Банбанг Јудојоно организација овог самита је оставила велики утисак и одлучио је да се индонежански самит темељно припреми и одржи на адекватном манифестационом нивоу. За годину дана изграђени су нови путеви, хотели, извршена је реконструкција аеродрома. Прошле недеље аеродром је отворио лично Јудојоно. Према аеродрому води специјално изграђени са самит пут Тол Бали Мандара, што је за локалне прилике категорија хајвеја. Магистрала од дванаест километара пресеца залив и води кроз предо тропских шума. Локални еколози су се противили изградњи ове магистрале. У оквиру акције заштите ретког дрвећа на Бали је допутовао чак познати футбалер Криштиану Роналдо. Током године на острву је изграђен нови сајамски центар, где ће и бити одржане основне манифестације 21. самита АТЕС. Тамо, као и на аеродрому и местима за смештај делегација, ових дана су појачане мере безбедности. Претходних дана је било спречено одржавање неколико протестних акција. Укупно ја одржавање реда и обезбеђење задужено 11 хиљада радника безбедности. Полицијске патроле се готово не виде на улицама, а о самиту се првенствено говори само у хотелима, где су смештени његови учесници.

Званичан програм је стартовао. У понедељак, 7. октобра почиње основни део уз учешће шефова држава. У исто време биће одржани преговори шефова дипломатија. Пажња новинара је концентрисана на сусрет Сергеја Лаврова и Џона Керија. Предпостаљало се да ће министри да усагласе ставове по кључним питањима билатералних односа, и наравно да ће продискутовати по питању регулисања ситуације у Сирији. Званичне изјаве ће по овим питањима огласити шефови држава. Барак Обама и Владимир Путин требали су да се сретну на Балију. Међутим услед унутарполитичких сукобљавања у САД, - Лавров и Кери ће одрадити руско-амерички дневни ред. У складу са резултатима сусрета, планирано је потписивање споразума између Русије и САД о националним центрима за смањење нуклеарне претње. Сергеј Лавров такође планира састанке са шефовима дипломатија Вијетнама, Тајланда и Кине. Са колегом из Кине у понедељак ће се срести и Владимир Путин. Биће то први билетерални преговори у дневном реду руског председника. У Кремљу је наговештено, да ће овај сусрет бити дужи, него са шефовима других земаља, трајаће скоро сат времена.

Полина Черница,