Претензије према Гаспрому неће укинути испоруке руског гаса ЕУ

07-10-2013 07:27:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Европска комисија формулисала је претензије против Гаспрома, две године после почетка антимонополске истраге. То да се ЕУ припрема да поднесе тужбу, објавио је потпредседник Европске Комисије Хоакин Алмуниа.

Европска комисија сумњичи Гаспром за ограничење слободних испорука у ЕУ, ометање диверзификације испорука и утврђивање неправедних цена на територији земаља Источне Европе. Пре две гдоине од Гаспрома су затражена објашњења, а у офисима компаније чак су извршени претереси. Али за сада су перспективе истраге прилично магловите и она може да се отегне, сматрају експерти. Јер прошло је већ скоро две године а Брисел до данас није доказао да су кршења заиста постојала. Истрага није ништа друго до покушај Европске комисије да добије нова овлашћења да води дијалог са испоручиоцима и смањује цене, сматра директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов. Сада уговоре са Гаспромом свака земља склапа самостално.

- Европска комисија веома жели да добије ове функције. Они кажу: Имамо јединствено тржиште, зато морамо да имамо став једног купца са свим испоручиоцима, да уредимо међу њима конкуренцију и да тако постигнемо смањење цена. У чему је био смисао претреса? Хтели су добију уговоре које нису имали. Добили су их и сада анализирају колико ови уговори одговарају европском законодавству. То што за сада нису поднели неке тужбе значи да реално строге оптужбе немају.

Теоријски истрага прети Гаспрому новчаном казном, легализацијом реверсних испорука у Украјину и аукцијом слободних капацитета његових гасовода. Али тешко да ће се европљани одлучити на строг емере: неће се свађати са највећим испоручиоцем гаса.

Ма како да ЕУ покушава да притисне Гаспром, Европи не полази за руком да смањи зависност од руског гаса, признају аналитичари Бак оф Америка Мерил Линч. Европи сада недостаје гаса и по прогнозама америчких експерата, овај дефицит само јача, а цене расту. Међу узроцима је растућа потражња у Азији и неоправдане наде у гас из шкриљаца. Коментарише начелник одељења за аналитичка истраживања компаније Универ Капитал Дмитриј Александров.

- Оне компаније које су својевремено почеле да се баве гасом из шриљаца, на пример Ексон Мобил и Шел, сада смањују или потпуно одустају од таквих пројеката. Зато је тренд прилично очигледан: цене неће падати. Шта више, ако видимо напредак економије и почетак обнове, могућ је и ограничени раст цена.

У последњих 5 година експлоатација гаса у Европи је смањена за 20%. Смањују се и сопствене резерве. Наставља да пада увоз плавог горива са Блиског Истока. Многе компаније смањују своје испоруке у Европу, дајући предност перспективнијем азијском тржишту. И европске земље имају једину варијату – да попуне овај дефицит руским гасом.

Татјана Голованова,