Напад на амбасаду у Триполију: тражите жену

04-10-2013 05:28:58 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Руску амбасаду у Триполију напали су непознати починиоци. Без обзира на то што су екстремисти били добро наоружани, нико од запослених у амбасади није настрадао. Тренутно се ради на истрази и у оптицају су разне верзије. Има претпоставки и да се ради о политичким, али и неким другим разлозима.

Напад на руску амбасаду се догодио у среду, 2.октобра увече. Према подацима локалног МУП-а, око 10-так мушкараца, у 2 аутомобила су пришла близу амбасади и отворили ватру. Чула се паљба из аутоматског оружја, а осим тога и ручне гранате. Терористи су покушали да уђу на територију амбасаде. Ипак, обезбеђење и органи реда који су међувремену дошли на лице места су успели да одбију напад и убили су једног нападача. Неколико руских експерата одмах је ове догађаје повезало са дешавањима у Сирији, због подршке Москве Башару Асаду. Говори експерт Центра арапских студија Института оријенталистике Борис Долгов:

- У самој Либији, овај напад другачије тумаче. Према подацима локалних медија, разлог за овај напад је освета за преступ који је починила Рускиња. Наиме, ову жену оптужују за напад на официра либијских војних ваздухопловних снага Мухамеда Сусија. Мотиви убице до сада нису јасни. Према једној верзији, Суси је платио животом, јер је уцењивао мужа ове Рускиње. По другој, убица је била присталица Моамера Гадафија и убила је официра због његовог учествовања у свргавању лидера Џамахирије. Према трећој верзији, Суси је био муж Рускиње и убијен је након породичне свађе.

Ситуацију коментарише експерт Института Блиског истока Сергеј Серегичев:

- Највероватније, ово је најближе истини. Могла је као разлог бити и кућна расправа, у условима потпуне анархије у држави, саплеменици убијеног су решили да се освете, узевши грађанку Русије из наших руку, како би је казнили. Управо ово може бити разлог за оно што се догодило у амбасади, а не некаква дејства Ал Каиде или било шта тог типа.

Требало би додати да амбасаде нису први пут на мети екстремиста. Најгласнији терористички напад овог типа је био напад на конзулат САД у Бенгазију у септембру прошле године. У овом нападу је погинуло троје дипломата и амерички амбасадор у Либији Кристофер Стивенс. Руске дипломате сасвим добро знају шта је то рад у екстремним условима- сасвим недавно амбасада Русије у Сирији је била нападнута. Током овог напада, амбасаду су гађали из минобацача. На срећу, нико од дипломата тада није погинуо.

Артем Кобзев,