Први попис на територији бивше БиХ - Хрват, Бошњак, Србин?

04-10-2013 10:11:56 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Последњи попис становништва на територији бивше Босне и Херцеговине је спроведен 1991. године уочи почетка крвавог грађанског рата у овој бившој југословенској републици. Данашњи попис на територији Републике Српске и Федерације БиХ је врло значајан јер ће се пописом становништва добити чињенично стање структуре становништва, како у Републици Србској и Федерациији БиХ, тако и у овој дејтонској квази државној заједници БиХ, а како је називају и сами њени политичари.

Председник Републике Српске је нарочито позвао србски народ да се одазове попису становништва:

- Видимо да се у оквиру бошњачког народа органиузују разни процеси који делују помало морбидно везано за укључивање у овај попис. Ми желимо да дамо слободу нашим људима, да они уђу у тај попис на начин како је то и предвиђено законом. Али, позивам да се обавезно изјасне о својој националној припадности, језичкој припадности, верској припадности, дакле сви људи без обзира на нацију и веру, да се изјасне сходно својој припадности онако како мисле. Посебно позивам Србе да то учине масовно и без оклевања, да прихвате попис као шансу да се додатно стабилизује ситуација у погледу разних политичких процеса који се на овом простору могу очекивати у будућности.


Попис у Републици Србској је изузетно важан јер су подаци из пописа неопходни за даљу стратегију развоја Републике Српске.

На попису становништва су три кључна питања: национална и верска припадност и језик којим се говори, истакао је председник Народне скупштине Републике Српске:

- То су питања која су добровољна у смислу изјашњавања. Ја позивам грађане у Републици Србској да слободно изразе своју националну, верску припадност и језик којим се користе.

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић апелује на грађане да спремно дочекају пописиваче:

- Важно нам је то, јер након пописа сви ти подаци ће бити једини релевантни подаци и на основу свих тих података доносиће се одговарајуће одлуке. Зато, заиста молим све наше грађане, да се припреме за сва та питања и да дају максимално адекватне и квалитетне одговоре како би сутра свима нама ти подаци пописа користили.

Међутим око пописа становништва се појављују извесни проблеми, јер је најављен масовни долазак Бошњака из дијаспоре и поставља се питање да ли ти грађани испуњавају услове да се попишу као стални становници или као дијаспора. У Шведској, Данској као и у другим земљама су организоване масовне аутобуске туре према Републици Србској и Федерацији БиХ. Међутим уверавања су таква, да ће се проверавати да ли се је особа, која је била одсутна више од годину дана, изјаснила као резидентни становник.

Аналитичар Слободан Наградић сматра да то неће допринети циљу Бошњака да их буде више од 50%:

- Бошњаци и прије 40 година и данас изгледа имају исти проблем, а то је проблем индентитета. Тај проблем нажалост оптерећује друга два конститутивна народа, односно оптерећује државну заједницу. Ти проблеми неће бити решени након овог пописа.

По попису становништва на територији бивше Босне и Херцеговине из 1991. године било је укупно 4.377.033. становника, а од тога : муслимана 1.902.956, односно 43.47%, Срба 1.366.104, односно 31.21%, Хрвата 760.852, односно 17.38% и Југословена 242.682, односно 5.54%...

Последице рата у бившој БиХ, ће вероватно утицати на резултате тренутног пописа становништва, као и ондашња могућност изјашњавања као "Југословен" јер се је значајан број становника на пријератном попису изјаснио као Југословен. Данас, "Југословен" или "Босанац" као територијални појам бивше Босне и Херцеговине више не постоји јер данашњи попис нуди три основне опције изјашњавања, а то су Бошњак, Хрват и Србин, као и могућност "не изјашњава" или да се упише друга национална припадност грађанина .

Први послератни попис становништва на простору Републике Српске и Федерације БиХ почео је 1. октобра и трајаће до 15. октобра на којем ће бити ангажовано више од 19.000 пописивача, а попис становништва ће коштати 46 милиона марака.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2013_10_03/Prvi-popis-na-teritoriji-bivshe-BiH-Hrvat-Boshnjak-Srbin/