Милитанти симулирали заробљавање таоца у Најробију

02-10-2013 06:47:47 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Планови за напад на Westgate су укључивали масовну кампању дезинформација - од заробљавања талаца, намере да се иде до краја и много чега још.

Терористи, који су одмах на почетку саопштили да су убили 137 талаца, након завршетка операције ослобађања талаца, изјавили су да је већина њих умрла приликом урушавања крова супермаркета. Међутим, још увек под рушевинама крова није пронађено ни једно тело, тако да их можда није ни било. Милитанти су узети у обзир чињеницу да је немогуће прецизно израчунати колико се посетилаца налази на таквим местима као што су тржни центри. И лаж о таоцима се ширила: специјалне снаге по закону не могу да воде војну акцију без прецизне потврде стварног стања. Чак и када знају да нема таоца. Бранећи се од напада, побуњеници једноставно не могу истовремено контролисати велики број људи. Управо зато, а не због отпора милитаната, напад се тако дуго одлагао.

Превара је постала јасна, када је полиција добила приступ сигурносним камерама у супермаркету. Сасвим је јасан метод напада, само што се из неког разлога не саопштава јавности. Медији и даље дају погрешну информацију да су се срушили спратови тржног центра Westgate. У ствари, главна зграда је нетакнута, као и њен стаклени кров. Срушен је део суседне зграде покривеног паркинга, чији је један спрат припадао супермаркету Nakumatt. За разлику од главне зграде са панорамним прозорима, великим бројем излаза и ограниченим простором за маневрисање, зидови паркинга и супермаркета су бетонски, без прозора и са само неколико излаза, који се лако могу контролисати.

Али, испоставило се да нападачи нису имали намеру да умру. Упркос саопштењу кенијске власти да они "немају излаза", показало се да је излаз ипак постојао. У суботу, британски лист Mirror је приказао канализациони тунел, који наводно води од зграде Westgate до реке. Од око 15 нападача пронађено је само шест тела. Остали су вероватно успели да побегну кроз канализацију. Тако се акција "Шабаба" ограничила на убијање ненаоружаних жена и деца и бекством са лица места.

Ово је стил те групе. Познато је да Осама бин Ладен до своје смрти није дозволио "Шабабу" да постане део "Ал-Каиде", управо због њихових масовних убистава муслимана у Сомалији. "Шабаб" је заиста желео да постане део "Ал-Каиде". Милитанти су успели пред светским медијима у Најробију направе лажну слику, као да су ону, уствари, пустили заробљене муслимане. Показало се да је су у почетку пуцали на све без изузетка, а показни "скрининг" је дотакао само неколико десетина људи.

Промоцији милитаната су допринеле и друге околности. Почеле су оптужбе на рачун кенијских снага безбедности због њиховог оклевања и "конфузије" током специјалне операције. Међутим, то је било само у првој фази. Разлози су објективни. Одмах након што је полиција локализовала милитанте у супермаркету, у зграду су ушле јуришне групе за специјалне операције кенијских одбрамбених снага. Команде полиције и војске нису одмах успеле да ускладе своје активности. Пре него је полиција изашла војска је неко време пуцала на "наоружане људи у панциру", мислећи за њих да су милитанти. Да, још увек не постоји јединствени центар за борбу против тероризма у земљи. Нема сумње да ће бити.

Сама операција је планирана и спроведена уз учешће експерата из водећих светских служби безбедности. У операцији су учествовали "командоси" групе D 20. падобранског батаљона (20 Para). Они су тренирани од стране британског SAS-а. Осим тога, један од оперативаца SAS-а се нашао у тржном центру у току напада и не само да је извео из зграде више од стотину људи, већ је и убио два милитанта. Ту су биле и групе 30 батаљона специјалних снага (30 Special Forces) и 40 батаљона "Ренџера" (40 Rangers Strike Force), које се обучавају по програму америчких "зелених беретки", као и специјалне јединице Генералштаба израелских одбрамбених снага Сајерет Маткал.

Кенијска полиција за разбијање демонстрација је у стању да се носи са терористима, али, изгледа, не и са њиховим лажима.

Вадим Ферсович,