Екскурзија по RAE-2013: од „градског тенка“ до оптике

02-10-2013 07:44:33 | | Глас Русије, фото: Илья Крамник/«Голос России»/ vostok.rs |


Разноврсност модерне војне технике и опреме на 9. Међународном сајму Russia Arms Expo-2013 (RAE-2013) који се одржава у Нижњем Тагилу запањује у изобиљу. Нови живот ветерана: машине на основи Т-72

Знатан део приказаних новитета су машине на основи познатог тенка Т-72 који се нашироко користи у Русији и у иностранству. Овај тенк данас представља основну борбену машину руске војске и његово усавршавање је веома тражено, истиче један од најпознатијих руских стручњака у области оклопних тенкова Виктор Мураховски:

- На сајму су приказане различите варијанте модернизације тенка Т-72, укључујући и тенк који је специјално конфигурисан за борбе у граду, тенк с новим системом за управљање ватром, као и борбену машину за подршку тенкова на шасији Т-72.

Тенк за „градске битке“ се у Русији појавио тек сад, али свест о потреби за стварањем такве машине постојала је још за време обављања контратерористичких кампања на Северном Кавказу. У САД су до сличне одлуке дошли на основу искуства првих борби у ирачким градовима и направили модернизовани комплет TUSK – tank urban survival kit. Руска варијанта „градског тенка“ на бази Т-72 комплетирана је динамичком заштитом „Реликт“, булдозерским ралом за саваладавање свих препрека и барикада, заштитним екранима на возилима и управљачком делу, блиндираном заштитом митраљеског уређаја и усавршеним системом за управљање ватром. Тенк који је модернизован на тај начин може да преживи у условима активне примене бацача граната у градској бици и да прокрчи пут кроз закрчене улице.

Тенк Т-72 се чак и у полазној варијанти одликује добром издржљивошћу – на основу искуства многих оружаних конфликата, како на територији бившег СССР, тако и у иностранству, многе машине су сачувале борбену готовост, чак и поред три погађања из бацача граната. Међутим, професионално припремљени бацач граната може да уништи машину једним пројектилом. Код модернизованог тенка с појачаном заштитом предњег дела и страница ова вероватноћа је много мања, што омогућава његову ефикасну примену у градским борбама с било којим противником, од бандитских групација до редовних јединица војске.

Оптика за војнике будућности

Новитетима руских оптичара, као што су тенковски нишан „Ахат МДТ“ концерна „Швабе“ експонати сајма се не ограничавају. Холдинг „Швабе“, који обједињује главне произвођаче руске оптике, показао је низ образаца намењених пешадијском наоружању, истиче Виктор Мураховски:

- Показали смо потпуно нови образац двоканалног дурбина, код којег основно видно поље ради у инфрацрвеном дијапазону дајући општи преглед, а у центру видног поља се налази термовизијски канал који омогућава лако откривање чак и маскираних објеката захваљујући температурној разлици. Овакво спајање канала пружа сасвим нове могућности посматрачу који користи бинокл.

Посебну пажњу заслужује све шира употреба руске елементарне базе у савременим оптичким уређајима – овај уређај, као и поменути „Ахат-МДТ“ је у потпуности руски, наставља Виктор Мураховски.

- Дурбин је направљен на руској бази елемената и видим велике перспективе за такав оптичко-електронски уређај, и то не само за посматрање. Он се може користити у систему нишана који се монтирају на борбеној техници копненене војске, на хеликоптере, на беспилотне летелице и тако даље.

Осим дурбина концерн „Швабе“ је на сајам донео обрасце перспективних нишана за стрељачко оружје који улазе у комплет опреме „Ратник“, који је направљен за Оружане снаге Русије. Производња „Ратника“ истовремено с израдом новог аутомата АК-12 и оптичког комплета „за све животне прилике“ омогућиће руској војсци да превлада дугогодишње заостајање за војскама западних земаља у својству индивидуалне опреме. Ови изуми отварају пут за стварање високопрофесионалних кадровских одељења и јединица комплетираних војницима и водницима на принципу добровољног најма. Сложеност благовремене војне технике не претпоставља њено коришћење од стране на брзину обучених војника који служе редовни војни рок.

Илија Крамник,