Russia arms expo: грандиозни шоу са погледом у будућност

02-10-2013 06:41:48 | | Глас Русије, фото: Илья Крамник/«Голос России»/ vostok.rs |


26.септембра премијер Русије Дмитриј Медведев посетио је 9. Међународну изложбу оружја, војне технике и муниције „Russia arms expo“ у Нижњем Тагилу, на којем се упознао са новим разрадама руских и иностраних оружарских концерна. Шефу владе су показали могућнсти војне технике и то не само данашње могућности, већ и планове за будућност.

Дмитриј Медведев са надом гледа на будућност руског војно-индустријског комплекса:

- Током последњих година, наша војно-индустријски комплекс је веома напредовао. Појавили су се не само нови обрасци, већ и нове технологије, које данас већ стварају савршено друге параметре вођења бојевих дејстава. Појављује се много ообразаца роботизоване технике, технике којом се управља даљински, која се може користити без присуства човека, што је вероватно, посебно важно. И то ће у значајном степену бити оружје 21.века.

Своје свеже разраде и новине на Уралу су показали и државе чланице НАТО-а. Ако узмемо у обзир, да су на пример, на авиосалону „МАКС“, гледаоци већ много пута могли да виде неке новине са запада, таква пракса се ни у овом случају не сматра изненађујућом. Своје утиске са изложбе је поделио са „Гласом Русије“ и заменик министра иностраних послова Сергеј Рјапков:

- Прошетао сам по павиљонима, попричао са представницима наших концерна. За мене је било важно да чујем, како се спроводи извоз нашег оружја, да ли контроле у току процеса извоза успоравају развој бизниса, како се прихвата политика коју ми спроводимо у вези са међународним уговорима УН о трговини оружјем. У целости, утисци су добри, иако има пар момената који би се могли подвргнути критици. Општи утисак о самој изложби је добар, све је добро организовано, на високом нивоу. Експонати су импозантни. Ова изложба има своју будућност, она би требало да временом постане главни салон оружја Русије.

Russia arms expo је још једна потврда посебне пажње коју држава обраћа према војно-индустријском комплексу. Без обзира на огромне потешкоће који су постојали у вези са распадом СССР-а, овај се ресор постепено обнавља. Већ данас Русија спада међу лидере у смислу извоза оружја, повећавају се нове испоруке за руску војску. До 2020.године, власти су решене да инвестирају 23 трилиона рубаља у модернизацију овог индустријског комплекса и оснаживање Оружаних снага. У Нижњем Тагилу су посетиоци могли и да се увере у све наведено.

Илија Харламов,