Путин предлаже да се укине „казус бели“

02-10-2013 10:33:10 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


После састанка са Бараком Обамом на самиту Г-20, Владимир Путин је предложио да се под међународну контролу предају и касније униште све светске резерве хемијског оружја.

Како је рекао у интервјуу за Глас Русије Сергеј Хелемендик, словачки политичар, раније члан Словачког Националног савета и Парламентарне скупштине СЕ, руски писац који живи у Братислави, Такву изјаву тешко је не поздравити:

- У ствари овај задатак ми се чини решивим са техничке стране гледишта. Хемијско оружје је морално себе преживело. Оно се користи као фактор заплашивања. Реално САД су га примењивале (не називајући га таквим) за време вијетнамског рата.

Ако ово средство масовног уништавања буде стављено под контролу, а затим уништено у глобалним размерама, многе катаклизме ће моћи да се избегну. На пример такве као што је био напад на Ирак под изговором (како се испоставило лажним) да тамо постоји хемијско оружје. И напад на Сирију мал те не није реализован због хемијског напада, тобоже предузетог од стране владиних трупа. Једном речи, предлог Владимира Путина укида „казус бели“, повод за рат. Не чуди што председника Русије многи данас у нашој земљи видео као гаранта мира. Ми видимо постаст његове личне популарности не само у Словачкој, већ и у Чешкој. На наш портал chelemendik.sk долази на стотине писама са захвалношћу Путину. Људи га асоцирају са Русијом која је зауставила велики регионални конфликт који је могао да погоди и Словачку.


Али ако се рат на Великом Блиском Истоку ипак разбукта, какве последице би то могло да има по Европу?

- Не могло би да буде, већ ће бити. Узет је предах. Али не сме се надати да се политика САД променила у једном дану. Нажалост, све је компликованије... А прогнозе за Европу су отприлике овакве. Сваки регионални рат на Блиском Истоку прети наглим скоком цена енергената. Ако се узме у обзир да синоптичари предвиђају аномално хладну зму, катастрофалне последице по економију ЕУ не могу да се избегну. Друго – пораст на европској територији исламистичком тероризма, при томе нејасног порекла. Терористи ће почети да делују како би увукли европљане у тај рат. И последње. Велики конфликт у региону ће неминовно изазвати нови талас избеглица у Европу. Јер они једноставно немају где. Срећа је што власт у Словачкој има у виду негативне последице могућег бомбардовања Сирије.

Сиријски конфликт поново је учинио актуалном тему лидерства у међународним односима. Недавна истраживања Немачког Маршаловог фонда изведена у 11 европских земаља показала су: Словаци се најбоље од свих у ЕУ односе према Русији – 58%. И управо Словачка више него било која друга европска земља спремна је да одобри руски приоритет у међународној политици.

Гајане Ханова,