О изузетности Американаца и Русији која је зауставила рат

02-10-2013 04:18:20 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Резолуција СБ УН под бројем 2118 постала је историјски пробој у међународним односима. Она је показала да главни фактори на међународној сцени могу да се договоре о најтежем проблему данашњице – рату у Сирији.

Москва оцењује усвајање ове резолуције као беспоговорну победу руске дипломатије. А шта мисле у Европи, на обалама Дунава? У интервјуу из Братиславе за Глас Русије о томе је говорио Сергеј Хелемендик, бивши посланик Словачког Националног савета и Парламентарне скупштине СЕ, руски писац који живи у Словачкој.

- Сматрам да је то једнозначно дипломатска, информациона, ако желите идејна победа Русије, пошто је опасност од рата постојао и читав свет ју је прихватао као сасвим реалну. Русија није први пут у историји иступила као добра сила која брани мир. То данас схвата значајни део Словака и Чеха. Схвата упркос томе како су сликали ситуацију водећи словачки и чешки медији. А они су се у суштини придружили војној пропаганди САД, подгревању хистерије око „злочиначког“ Асадовог режима, који треба казнити. Ових дана морао сам да дајем гомилу интервјуа великим издањима обе земље. И добио сам одзив људи у знак подршке мог мишљења о могућности да се избегне напад на Сирију уз помоћ руске иницијативе о уништавању хемијског оружја у тој земљи.

Желим да скренем пажњу на званичи став Братиславе. За словачку и чешку полтику у принципу карактеристично је да не журе са рекацијом на догађаје, да чекају. То је у складу са културно-историјским кодом оба народа. Али премијер Словачке, најпопуларнији словачки политичар данас Роберт Фицо, поступио је некаратекристично. У тренутку када су се водили преговори Русије и САД о Сирији, он је дао неочекивану изјаву да Словачка неће подржати војну варијанту решења сиријског проблема и да ће бити против војних дејстава. Не знам ко се још од лидера посткомунистичких земаља одважио на такву самосталну тачку гледишта у односу на САД.

Да ли Словачка сматра да са усвајањем резолуције СБ УН о сиријском хемијском оружју могућност војног напада отпада?

- Део експерата и политичара убеђен је да је привремено пошло за руком да се спречи војна варијанта развоја догађаја. Али сам првобитни узрок који провоцира рат је остао. Њега је тачно формулисао председник Русије Владимир Путин у свом познатом писму објављеном у Њујорк Тајмсу. Узрок је очигледно агресивног својства и крије се у томе што Американци виде себе као изузетан народ. А када је тако, испада да им је дозвољено да решавају сопствене проблеме на рачун туђих интереса и чак помоћу великог рата. Про тиме проблеми су углавном економске природе. Гигантска производња у суштини лажног новца у САД који је преплавио свет и контролише га, захтева сталне ратове. И то што захваљујући Русији у резолуцији СБ УН није прописан механизам аутоматског кажњавања Сирије (читај војне интервенције), ставља Америку на место и импонује већини Словака, па и многим другим народима. Одатле и талас личне популарности Путина у Словачкој и Чешкој, који сада видимо.

Које последице могу да очекују Европу ако дође до бомбардовања Сирије? Колико су остварљиви недавни предлози председника Русије да се униште све резерве хемијског оружја у свету? О томе у наставку разговора са словачким политичарем, руским писцем Сергејем хелемендиком. Пратите сајт Гласа Русије!

Гајане Ханова,