Американцима се жури да Република Србска и БиХ приступе НАТО-у

26-09-2013 01:05:49 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Питање војне имовине и њено књижење у Републици Србској као и у Федерацији БиХ је и даље спорно. Такозвани "Споразум шесторке" за који су се сагласиле водеће партије је нарушила партија из Федерације БиХ која је покушала да прогура предлог закона на нивоу БиХ о војној имовини.

Након тога уследио је амерички захтев да се експресно започне књижење војне имовине у Републици Србској и Федерацији БиХ. Представници Републике Српске имају другачије решење за ово питање.

У споразуму "шесторке" пише да војна имовина остаје у власништву Републике Српске, а да се она само уступа на кориштење Оружаним снагама БиХ, а чим би престала потреба Оружаних снага за њеним коришћењем, она би била враћена ентитетима, односно локалним заједницама.

Србски посланици у Парламенту БиХ траже да се питање војне имовине истовремено реши са питањем државне имовине. У Републици Србској се налазе 23 објекта-локације "перспективне" војне имовине чија је вредност око 150 милиона евра.

О неусвајању предлога закона, председавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбедност БиХ Душанка Мајкић је изјавила:

- Још једна невоља је што је то урађено управо у време када је постојала велика шанса да се унутар Савјета министара направи договор око јединственог закона и за једну и за другу врсту имовине. То је неко имао амбицију да спречи.

САД се пуно не обазиру на договоре политичара Републике Српске и Федерације БиХ и покушавају ужурбано да Републику Српску и БиХ угурају у НАТО. На приступање Републике Српске и БиХ у НАТО се је испречио проблем око књижења војне имовине и сада САД траже експресно књижење (што је један од услов за приступ НАТО-у) да би Република Србска и БиХ што пре ушле у НАТО алијансу.

Филип Рикер, заменик помоћника државног секретара САД је истакао да је то прилика за политичаре да покажу лидерство, те да би тиме БиХ постигла напредак на путу евроатланских интеграција.

Председник Републике Српске је рекао да Република Србска није против деблокаде пута према НАТО, али да ће коначну реч о приступању НАТО алијанси дати народ на референдуму:

- У покушају да се поновно одвоји војна имовина од остале имовине у БиХ, ми видимо јасну политичку намеру међународних фактора, одређених људи из Амбасаде САД, да се деблокира процес за НАТО. Референдум у Републици Србској, који ће бити обавезујући за ту врсту приче око приступања НАТО-у ће се провести како би обавезао политичаре у Републици Србској како да се понашају. Значи, биће за њих обавезујући. Али морам и да кажем, да без наше сагласности у заједничким институцијама немогуће је донети било какву одлуку.

О закону на нивоу БиХ председник Републике Српске је истакао:

- Не постоји законски основ за тај референдум и не постоји никакво право да БиХ јединствено о томе одлучује.

Са друге стране политичари из Федерације БиХ покушавају да унитарним деловањем и евентуални реферундум спроведу на нивоу БиХ:

- Ми смо дошли у ситуацију да разговарамо о некаквом референдуму о НАТО-у. И чак они која га промовирају ( референдум) знају да од те приче нема ништа. Све и да се одржи референдум о чланству у НАТО-у, он се може одржати само на нивоу БиХ.

На којем ће нивоу бити референдум, на нивоу Републике Српске или БиХ је одмах и одговор на питање које би било постављено на референдуму "Да ли сте за приступање НАТО пакту?". У првом случају одговор би био 90% "НЕ" (по истраживањима), а у другом "ДА" због прегласавања србског народа од стране друга два народа.

Када би се евентуално и спровео референдум на нивоу БиХ о питању приступања НАТО-у, он би био идентичан референдуму из 1992. године када је србски народ прегласан по питању независности тадашње СР БиХ, а након којег је избио и грађански рат.

Такође политичари из Републике Српске морају имати на уму да је НАТО пакт у недавној прошлости два пута извршио агресију на две српске државе, Републику Српску и Савезну Републику Југославију, те учинио велики број ратних злочина против становништва у обе републике за које никада није одговарао, те да би стално присуство НАТО јединица у Републици Србској изазвало велико негодовање народа, сврставање Републике Српске на једну страну у односу војног баланса, Република Србска би се испречила према Србији (која је војно неутрална) као НАТО земља, те би евентуално приступање Републике Српске у НАТО код руске стране довело до низа питања које би требало решити, између осталог и инвестиције у Републику Српску.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2013_09_26/Amerikancima-se-zhuri-da-Republika-Srpska-i-BiH-pristupe-NATO-u/