Један корак од „зеленог света“ до „веселог Роџера“

26-09-2013 10:04:43 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Активисти Greenpeace, са брода „Arctic Sunrise“, који су руски граничари одвукли у Мурманск, су пребачени у затворске јединице. Против држављана осамнаест држава, који су учествовали у акцији протеста на нафтној платформи у Печерском мору, је подигнута оптужница по члану о пиратству. Истовремено, стручњаци сматрају да би било боље применити неке друге чланове Кривичног закона РФ.

Тако одлучујућег преокрета нико није очекивао. Еколози Greenpeace су прошле године проводили акцију протеста против планиране разраде и истраживања нафтних поља на платформи „Приразломна“, али су их у миру пустили. Пре него што су их пустили, предложили су им да погледају опрему за еколошку безбедност. Али, Greenpeace је организација, која се по дисциплини може упоредити само са војском и полицијом. Нису добили никаква упутства о преговорима „одозго“ и зато није ни било конструктивног дијалога. Али, пре недељу дана активисти еколошке организације су поново покушали да упадну на платформу. Они су кренули ка њој са брода „Arctic Sunrise“, на четири чамца. Њих је дочекало упозорење – пуцњи у ваздух – са брода руских граничара. Двојица еколога су, ипак, успели да се попењу на палубу платформе. После тога су се граничари из хеликоптера искрцали на њихов ледоломац и одвукли га, заједно са посадом, у Мурманск. У Истражном комитету истичу да се „Arctic Sunrise“ без дозволе налазио у искључиво руској економској зони. У оквиру своје територијалне јурисдикције руски Истражни комитет може да покрене кривични поступак не само против Руса, који су били на броду, него и против странаца, објашњава стручњак за поморско право Института државе и права Василиј Гуцуљак:

- Што се тиче тачке о пиратству, ту се појављује низ питања. Под пиратством, ако примењујемо дух и слово руског закона се подразумева напад на поморски или речни брод. Поставља се питање: да ли се платформа може посматрати као брод. Као друго, у закону пише да се напад врши са циљем освајања туђе имовине. Ту, наравно, може да се дискутује: да ли је била употреба силе? Мени се чини да би било много једноставније да се говори о повреди режима државне границе Руске Федерације.

Члан о пиратству се појавио у руском кривичном праву средином 1990-их година. То је било у вези са праксом и захтевима савременог међународног законодавства, истиче доцент катедре за европско право државне правне академије Паул Калиниченко:

- Од момента увођења овог члана, у пракси је примењен врло мало, практично, да га и нема. Зато је врло компликовано подићи оптужницу за пиратство. Мени се чини да се ради о обичном хулиганству. Оптужницу треба подићи по овом члану.

Истовремено представници Greenpeace, упркос општеприхваћеном Поморском законодавству, сматрају да акција није проведена у искључиво руској економској зони, а у међународним водама Арктика. Sunrise није никога нападао, тврди директор за медије Greenpeace Полина Малишева:

- Ми јако добро знамо наша права у међународним водама. Ово је била мирна акција. Наши активисти нису имали оружје.

У Мурманску се сада налази цели тим правника Greenpeace. Нешто раније је дозвољено представницима страних амбасада да се сретну са активистима који су ухапшени на броду „Arctic Sunrise“. Можемо да претпоставимо да ће се поступак водити тако што ће сви аргументи бити узети у обзир. На међународном арктичком самиту, који је 25. септембра почео у Салехарду, Владимир Путин је изјавио да еколози Greenpeace, иако су нарушили норме међународног права, нису пирати. Према мишљењу руског председника, „било би много боље када би представници Greenpeace седели у овој сали и изнели своје мишљење о проблемима које разматрамо“.

Михаил Аристов,