Грци уплашени најездом нацизма

25-09-2013 04:59:53 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Економска криза - весник нацизма. До таквог закључка долазе стручњаци, који прате збивања у Грчкој. Од 2008. године расте националистичко расположење. И тек убиство грчког антифашисте, од стране присталица парламентарне десничарске партије "Златна Зора", навело је друштво да се замисли над протеклим дешавањима.

Смрт 34-годишњег Павлоса Фисаса, популарног репера и активисте антифашистичког покрета, од стране члана грчке ултрадесничарске организације "Златна Зора" изазвао је бес у земљи и иностранству. Политичари су отворено говорили о томе да је нацизам у Грчкој у порасту. Не малу улогу у промени расположења код традиционално демократских Грка одиграла је економска криза и оштар пад животног стандарда становништва, сматра главни уредник грчког листа "Омонија" Инга Абгарова:

- Криза у Грчкој сваким даном постаје све страшнија. Сходно томе, друштво поставља питање ко је крив за то што живимо тако лоше. Нацисти, ја се не бојим те речи, јер странка "Златна зора" и не крије своју везу са нацистичким покретом, нуде готов и врло пријатан за многе одговор: за то су криви странци, који долазе овде и узимају нам посао и комад хлеба.

Идеја, да су за невоље Грка криви мигранти, пала је на плодно тло, тако да до 2008. године сасвим непозната организација "Златна зора" у 2012. години добија стотине хиљада присталица и улази у парламент. Званично, ултрадесничарски посланици негирају своју посвећеност неонацизму. Међутим, пре заседања се могу видети како се међусобно поздрављају са карактеристичним покретом руке, симбол њиховог кретања подсећа на кукасти крст, а део руководства се отворено диви Хитлеру.

До сада, грчке власти су на све то гледале лојално. Посебно, јер саме нису могле примењивати строге мере против имиграната, бојећи се гнева Брисела, па су давале прећутну сагласност методама националиста. Премлаћивање посетилаца, њихово застрашивање, уништавање имовине, па чак и убиство, у последњих неколико година у Грчкој није било неуобичајено. Кривични предмети, уколико су и покретани, обично нису имали никакав епилог, јер су половина снага безбедности - чланови или присталице "Златне Зоре".

Међутим, убиство популарног грчког музичара-антифашисте имало је велики одјек, каже главни уредник портала "Руска Атина“, Павел Онојко:

- Први пут је убијен Грк. Више пута су убијани странци. За то су само тапшачи говорили да су за све невоље криви странци. Проблеми су почели након што је убијен Грк. То је све пробудило. Сходно томе, рејтинг странке је пао.

Све политичке снаге у Грчкој су осудиле убиство. Премијер Антонис Самарас је изјавио да неће дозволити неонацистима да подривају демократију. Члан владајуће коалиционе странке ПАСОК је позвао да се искористе сва правна средства за борбу са "Златном Зором". Предлаже се чак и забрана рада радикалне странке.

Проблем је у томе, што је странка "Златна зора" – трећа по популарности у земљи. Забрана њеног деловања би дала легитимитет страначким идејама и неонацистима наденула ореол бораца, који су страдали за грчко друштво. 30-их година прошлог века, сиромаштво и незапосленост су довели до ширења нацистичке идеје широм Европе. То се завршило светским ратом. Да ли ће актуелни политичари имати довољно мудрости да зауставе нову епидемију нацизма?

Наталија Коваљенко,