Тероризам развијају САД и њихови савезници

25-09-2013 02:16:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Кенија: терористичка интернационала на делу


Терористи се не појављују ни од куда и не одлазе никуда. О томе је говорио на самиту Организације Уговора о колективној безбедности у Сочију председник Русије Владимир Путин. Разматрајући ситуацију у Сирији и стране плаћенике који ратују на страни опозиције, он је подсетио колеге на то да проблем преливања тероризма из једне земље у другу сасвим је реалан и може директно да тогакне интересе било које од наших земаља.

Опасност је у томе што при било ком развоју догађаја у Сирији терористи са оружјем у рукама одлазе у другу тачку планете, подвлачи председник Института за религију и политику Александар Игнатенко.

- Тренутно у Сирији ратује најмање 12 хиљада страних муџахедина из разних земаља арапског света, Европе, са других континената. И проблем је у томе што ови терористи после конфликта лутају по свету. Можемо на пример да видимо како су ови терористи прешли из Авганистана у Босну, из Босне у Чеченију, из Чеченије у Ирак и тако даље.

Броба против тероризма се отежава тиме што у једним случајевима дејства терориста се оштро осуђују, у другим смтрају испољавањем борбе за слободу, у трећим се једноставно игноришу. На пример, у Авганистану САД ратују против Ал-Каиде, а у Сирији помажу оружјем, истиче израелски аналитичар Израел Шамир.

- Увек када се појављује Ал-Каида, негде сасвим близу стоје и Американци који су, ма како то парадоксално звучало, врло тесно са њом повезани. Имам такву тачку гледишта. Тероризам то је оно што развијау САД и њихови савезници како би затим имали добар повод за интервенцију. Наравно, обично постоје и озбиљне основе за тероризам. Али осим основа, потребно је још и оружје, логистичка помоћ, веза са штампом. То не расте на дрвећу. Овде велику улогу почињу да играју Америнакци и њихови савезници, који со извесног тренутка развијају овај покрет.

А затим се дешавају страшне трагедије. Прошле суботе наоружани људи су упали у тржни центар у Најробију. Погинуло је најмање 62 људи. Око 200 је рањено. Одговорност за напад је преузела на себе групација Ал-Шабаб, повезана са Ал-Каидом. Већина њених припадника концентрисана је на територији Сомалије. Ипак, по саопштењу МСП Кеније, међу терористима су се нашли грађани САД и Велике Британије. Између осталог Британка Саманта Лусвајт, удовица једног од извршилаца терористичког акта у лондонском метроу 2005. године. Према сведочењима очевидаца, управо Британка Саманта Лусвајт је издавала наредбе терористима у тржном центру у Најробију. Своји убијају своје, рекла је у интервјуу за Глас Русије аутор књиге Неправилно схватајући Сомалију: вера и рат у разореној држави Мери Харпер.

- Многи чланови Аш-Шабаша су из других држава. Неки од њих су Сомалијци који су одрасли ван граница Сомалије. Има података да они поседују британске, америчке, данске пасоше. Они такође врбују Арапе, становнике Источне Африке, између осталог Кенијце, Јеменце, Пакистанце, становнике Бангладеша.

Ал-Шабаб је изјавио да се својим нападом свети Кенији зато што је земља увела трупе у Сомалију. Али у ствари то је упозорење читавом цивилизованом свету. То је заблуда да се терористи могу припитомити. Да, они до извесног времена могу да испуњавају туђе наредбе. А затим почињу да постижу сопствене циљеве. И ма како да бране специјалне службе грађане својих земаља, ударац може да им буде нанет са друге стране. Ударац неочекиван и болан.

Наталија Коваљенко,