Послеизборни пасијанс за госпођу Меркел

24-09-2013 10:11:41 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Немачку очекују напети преговори о формирању нове владајуће коалиције, при томе, теоријски постоји вероватноћа да актуални федерални канцелар Ангела Меркел изгуби власт. Такви су први резултати општих избора у Немачкој одржаних 22. септембра – најнепредвидљивијих у последим деценијама.

Главна победница актуалних избора је Ангела Меркел. Демохришћански савез на чијем је она челу сакупио је према последњим резултатима 41,5% гласова. 2009. године било је 33,8%, па и у целини проценат који је Демохришћански савез добио најбољи је у последњих 20 година. Канцелар је већ то назвала супер резултатом. Ипак иста та Ангела Меркел теоријски може да буде и главни губитник, ако јој не пође за руком да формира нову владајућу коалицију. Јер њен претходни партнер – слободне демократе, претрпео је највећи пораз у својој историји и уопште није ушао у парламент (4,8%). А специфика немачке унутарполитичке сцене је таква да је спектар партија и покрета леве оријентације шаренолик. Сада ће госпођа Меркел морати да се договара са неким од њих – са зеленим или чак са својим главним опонентима социјал-демократима.

Како изгледају могуће варијанте на данашњи дан? Прва варијанта је такозвана велика коалиција Демохришћана и Социјал-демократске партије Немачке (СДПН) која је сакупила 25,7% гласова. Ако се Меркел договори са лидером социјал-демократа Пером Штајнбруком, више неће морати да рачуна делове процента. Проблем је у самим политичарима који су успели да се веома посвађају за време предизборних дебата. Уз то дужност бундесканцелара је само једна и по логици избора у случају формирања велике коалиције опет треба да је заузме победница – Меркел. А зато Штајнрук може да одабере улогу главног опозиционара уз слабу владајућу коалицију.

Ако до велике коалиције не дође, главни учесници постизборног пасијанса ће тражити себи млађе партнере. За Демохришћане су то, у првом реду, зелени, за СДПН исти ти зелени, уз то Лева партија која има корене у епохи Социјалистичке јединствене партије Немачке бивше ДР Немачке. Ове партије су показале на протеклим изборима следеће прелиминарне резултате: обједињени Савез-90/зелени – 8,3%, Лева партија – 8,6%. тако и коалиција ДХС + зелени и лево обједињење теоријски могу себи да осигурају потребну већину у парламенту, истина врло нестабилну. Ипак највероватнији сценарио је да актуални канцелар ипак сачува своју дужност. А то значи да чувени ефекат клатна који је забележен у Немачкој у претходним предизборним кампањама овог пута не фунционише.

Експерт за Немачку из Европског института РАН Владислав Белов објаснио је за Глас Русије то како општим карактером протестних расположња у земљи, тако и испољеном неспособношћу левих да удруже око себе опозиционе снаге.

- Клатно је функционисало још у марту 2011. године поводом хаварије на јапанској нуклеарци Фукушима. Зато су се протестна расположења у Немчакој претворила у зелене покрете. Леви сами по себи нису могли посебно да рачунају на то клатно. Зато мислим да ефекта клатна овог пута највероватније неће бити.

А шта је са антиглобалистима из Партије пирата и евроскептицима из Алтернативе за Немачку који су уливали велике наде? Ова два обједињења су поновила судбину слободних демократа који нису превладали петопроцентни цензус. Ближе цифри од 5% приближили су се алтернативци који се залажу са хитно одустајање Немачке од јединствене европске валуте евра – 4,7%. Пирати су сакупили 2,2% гласова, претекавши, истина, крајње десну Национал-демократску странку Немачке (1,3%). Али овде је управо онај случај када су узроци неуспеха различити. Ако је од слободних демократа са њиховом улогом јогунастог, али млађег партнера Меркел немачко друштво уморно, новорођена Алтернатива највероватније ће имати још успеха, разуме се, у случају да послови у ЕУ и међународној економији ванредно не буду уређени.

Између осталог и на будућност слободних демократа не треба поставити крст. Такво уверење изразио је за Глас Русије руководилац московске филијале Фонда Фридриха Наумана Јулиус фон Фрајтаг-Лорингховен. Његов фонд се сматра идејно блиским по својој либералној идеологији слободним демократама.

- Резултат добијен на овогодишњим изборима значи да слободни демократи више неће бити заступљени у парламенту. Велике драме су увек повод за нови старт. И нови старт се састоји у томе да ће нова генерација политичара у слободним демократама наредних година добити могућност да изгради партију на нов начин. Ови кадрови већ постоје, у првом реду то је вероватно шеф фракције слободних демократа која се налази у опозицији у федералној покрајини Северна Рајн-Вестфалија Кристиан Линдер и други високи посленици, као што је бивши министар здравља Даниел Бар, као и Јоханес Фогел из поменуте Северне Рајн-Вестфалије. И сви они за четири године неће напунити још ни 40 година. Тако наша странка има одличне младе кадрове.

И Меркел и Штајнбрук за сада се суздржавају од неких прогноза и обећања. Лидер социјал-демократа је дипломатично изјавио да се лопта налази на делу терена који припада Меркел. Она има обавезу да формира већину. Меркел сматра да је превише рано говорити тачно шта ћемо да радимо. Према сликовитом, али врло двосмисленом изразу листа Берлинер Цајтунг, госпођа канцелар тражи партнера. Ди Цајт је расположен мање оптимистично. Издање је уверено да обе највероватније могућности велике коалиције Демохришћана и СДПН и коалиција Демохришћана са зеленима нису комфорне. Ипак, излгеда да Меркеловој тренутно није до комфора. Фотељу канцелара треба сачувати.

Петар Искендеров,