Терористички акт у Кенији: Глуви одјеци арапских револуција

23-09-2013 09:20:37 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Кенија се неочекивано нашла у центру пажње светских медија. У суботу у тржни центар Вестгејт у Најробију упала је група терориста. Они су пустили из зграде муслимане и отворили насумичну паљбу по посетиоцима. Према различитим подацима убијено је од 60 до сто људи, између осталих и грађана других држава. На стотине је рањено. Локалне власти саопштавају о таоцима, али њихов број је непознат. Експерти сматрају да је глуви одјек арапских револуција стигао до релативно мирних држава, каквом се до недавно сматрала Кенија.

Одговорност за кланицу у тржном центру преузела је на себе исламистичка групација Аш-Шабаб. Представник терориста је изјавио страним медијима да је крвава акција постала одговор на учешће кенијских војника у антитерористичким операцијама у Сомалији. Управо тамо се базира Аш-Шабаш.

Неки експерти сматрају терористички акт покушајем да се дестабилише ситуација споља.

Кенија се налази у окружењу немирних суседа – Сомалије, Судана, Етиопије. Свака од ових земаља преживљава кризне процесе. Старији научни сарадник Центра за цивилизацијска и регионална истраживања Института за Африку РАН Анатолиј Саватејев сматра да је подлога ових догађаја била створена још пре 20 година у самој Кенији.

- Још у јануару 1992. године овде је била формирана Исламска партија Кеније. А већ у мају она је организовала прве сукобе са полицијом у Момбаси, главном лучком граду земље. Сасвим је могуће да је Аш-Шабаш са њима повезан. Није искључено да је то акт освете Аш-Шабаша против Кеније.

По оцени експерата, снаге исламиста у Кенији нису превише велике. Оне броје максимално неколико стотина људи, али оне су добро организоване и повезане са Ал-Каидом.

У Кенији је подземље и раније себе испољавало: 1998. године у Најробију је било организовано подметање експлозије у америчкој амбасади. Тада је погинуло 213 особа, а око 4000 је било рањено. Одговорност за догађај је преузела на себе непозната Исламска армија ослобађања светих места, али специјалне службе САД сматрале су то делом руку Ал-Каиде.

Талас насиља се шири читавим Блиским Истоком. Али догађаји у Кенији нису толико последица арапских револуција, колико резултат извоза радикалног ислама које врше државе Персијског залива, уверен је водећи експерт Фонда за историјске перспективе Павел Свјатенков.

- Његов циљ је поткопавање свих покушаја да се формирају савремене демократске исламске државе. За Саудијску Арабију која је апсолутна монархија, и друге сличне кнежевине, демократизација је оштар нож, оне извозе радикални ислам у нади да ће поткопати демократске тенденције у савременим исламским друштвима.

Арапске револуције, по мишљењу експерата, у многоме су постале последица активизације радикалног ислама. Ипак дејства исламиста већ су провоцирала узвратни талас. Пример може да послужи војни преврат у Египту који подржава значајни број становника. Успон радикалног ислама је у току и то је већ готова чињеница. Као одговор на то исламско друштво покушава да стекне имунитет према дешавањима. Ко ће победити не зна се.

Влад Гринкевич,