Зона Прејзера: истињска аномалија или мајсторска превара?

23-09-2013 09:00:51 | | Глас Русије, фото: wikimedia.org/ vostok.rs |


Зона Прејзера је позната аномална зона у близини Санта Круза у Калифорнији, САД, такође позната као Мистери Спот. Сматра се да се гравитација овде не понаша у складу са земаљским, него неким својим законима. Вода тече одоздо нагоре, а једном недељно можете бити сведок ефекта бестежинског стања.

Када су моји пријатељи, који су овог лета били на одмору у Калифорнији, и из радозналости посетили Мистери Спот, испричали о овом месту, била сам презадовољна. Одлична идеја за нови чланак. Међутим, након проучавања ове теме појавиле су се одређене сумње у вези истинитости „америчког чуда“, како по'некад називају зону Прејзера.

Зашто? Прво да утврдимо како је све почело. Према локалној легенди, крајем 30-тих година неки Џорџ Прејзер, који је имао муке са мигреном, по препоруци лекара почео је редовне шетње по шуми. Свежи ваздух, физичка активност – морали су повољно да утичу на његово здравље. Једном приликом, током своје вечерње променаде, Прејзер се нашао на месту, које је сада познато као Мистери Спот. Само на овом месту је престала главобоља. И почеле су необичне појаве. Стрелица компаса се вртела као навијена, гравитационо поље се искривило, предмети су добијали необичан положај у простору. И, наравно, на овом месту нису се чуле ни птице, нити је било других представника света фауне. Класичан сет сваког аномалног места.

Храбри Прејзер је изградио себи кућу у епицентру аномалне зоне. Изграђена је веома капитална грађевина, али се услед клизишта, кућа померила са темеља и јако накривила. Било је више покушаја да се исправи, али није било успеха. Тада је Прејзер схватио: ради се о томе, да се његов нови дом понаша у складу са својим законима гравитације. Класична сила теже овде се понаша сасвим другачије. То што треба да пада – подиже се. А простор је искривљен. И почев од краја 1940.-тих година, почела је организација бројних екскурзија на ово место, које су значајно побољшали материјално стање власника куће, а ово место је добило статус култног у САД и сматра се једним од најуникатнијих аномалних зона на простору земље.

Годишње, на хиљаде одушевљених туриста на себи испробавају „чудо“ зоне Прејзера. Пажљиви и пријатељски расположени водичи показују, шта све може да уради искривљена гравитација: приказују компасе које не раде, експерименте са предметима, који уместо да се котрљају по дасци надоле, подижу се нагоре, људи исте висине који стоје на истој дасци са стране изгледају да су различите висине услед „искривљења перспективе“ на овој локацији. Локални становници тврде, да једном недељно, уторком увече, пред затварање, у кући на пар секунди потпуно нестаје гравитација, и можете осетити левитацију. Ласерски зрак је искривљен. Како се све то објашњава?

Да почнемо од мојих личних експерата. Моји пријатељи, који су били у Мистери Спот, тврде да нису осетили нестанак гравитације, иако су се специјално из овог разлога пријавили за туру уторком. Неки ласер, макар попут оловке са ласером нису имали, тако да ту немају шта да негирају, али компас су имали. И на појединим местима он је заиста скакутао, али само местимично. Што се тиче експеримената са боцама које се подижу уз штап, то је заиста импресиванан призор. Осећај нереалности у кући побија све рекорде. Односно били су апсолутно убеђени да се налазе у чаробном месту. Међутим експерат „Гласа русије“ Ана Аксакова, сликар-декоратер, који се специјализује на оптичким ефектима, нешто је скептичнија.

- Зона Прејзера је једна од најгенијалнијих мистификација ХХ века. Изграђена је на оптичким варкама. Као што знате, кућа је накривљена, на 25 степени. То је довољан нагиб да људи не падају, а унутар ње постоји утисак да ви и сви остали стоје, некако, накриво. Ствара се визуелни ефекат негације закона теже.

Трик, приликом којег туристе исте висине стављају на различите крајеве штапа, тако да један изгледа виши од другог – такође је оптичка варка. Трик ове врсте можете видети у Музеју занимљиве науке „Експериментаниум“, у Москви. Само за разлику од предузимљивих Американаца, ми не говоримо да је то „магија“. А једноставно објашњавамо у чему је суштина овог ефекта.

Да ли то значи да се Мистери Спот не може уврстити у листу аномалних зона? Тако је, не може. Џорџ Прејзер је био један од најтелантованијих шоумена и проналазача свог времена. Идеја његове генијалне варке родила се у веома тешка времена за све Американце, то су биле године Велике депресије и Другого светског рата. Његова породица није имала пара, али је дошла до ове феноменалне идеје.

Прејзер је специјално изградио своју изузетну кућу, и притом користио сва своја знања из области конструкција. Сваки сантиметар ентеријера и околног простора је детаљно осмишљен и прорачунат. То је управо ситуација коју називамо „не веруј својим очима“. И лепа легенда о аномалности овог места је дала свој допринос: навала наивних туриста не јењава до данашњих дана.

Аљона Ракитина,